czwartek, 13 września 2012

Herbata z hibiskusa

Herbata z hibiskusa czyli malwy sudańskiej.
Czy obserwowaliście kiedyś jak po nalaniu wrzątku kwiaty hibiskusa otwierają swoje wnętrze?
Wygląda to obłędnie i zaraz jak otrzymałam do testowania produkty Marsyl a wśród nich herbatę z hibiskusa od razu zaparzyłam i przyglądałam się fioletowym kwiatom.
 
Hibiscus czy też Malwa Sudańska to popularna nazwa "ketmii szczawiowej". 
Roślina ta wykorzystywana jest do produkcji włókien, lecz jej kwiaty doskonale sprawdzają się jako herbata.
Napar z kwiatu hibiscusa ma piękny czerwony kolor oraz orzeźwiający smak. 
Można spożywać go na gorąco jak i na zimno, a także jako dodatek do herbat.
Teraz polecam gorącą bo zimno na dworze, a ja swoja piłam zmrożona jeszcze bo upał był wtedy.
 Na gorąco: 1 łyżeczkę zalać wrzątkiem, parzyć 5 min.

Na zimno: 1 łyżeczkę zalać wrzątkiem, parzyć 5 min po czym ostudzić i odcedzić. 

Można podawać z lodem jako napój orzeźwiający.
Smacznego.

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger