czwartek, 5 lipca 2012

Sos pomidorowy

Będzie mi potrzebny do gołąbków o których w następnym poście.
Sos jest aromatyczny i dopóki nie ma pomidorów świeżych błyskawiczny w wykonaniu.

Składniki:
  • 1 litr bulionu wołowego
  • 1 szklanka śmietany 30 %
  • mały słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 5 łyżek mąki
  • szczypta ostrej papryki
  • szczypta cukru
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól
  • pieprz
 Do garnka wlać bulion, zagotować go i włożyć doń koncentrat pomidorowy.
W śmietanie rozprowadzić mąkę i wlać do sosu, zagotować.
Doprawić solą, cukrem, pieprzem, wsypać zioła i gotowe.
Teraz biorę się za gołąbki...zaraz będą w poście.
Smacznego.
 

3 komentarze

  1. Tak się składa, że raczej nie używam koncentratów pomidorowych (sklepowych).
    Często robię sosy jak może pamiętasz zawsze bez śmietany.
    Twój przepis jest bardzo zachęcający dla osób, które spożywają ten składnik.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. ta mąka mi się nie podoba :D a tak to fajny!

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger