czwartek, 5 lipca 2012

Gołąbki z kaszą jaglana i grzybami

Ponieważ w moim domu gołąbki jadło się zawsze i o każdej porze roku wymyślałam różne farsze i z różnej kapusty robiłam.
Nie wypróbowałam jeszcze liści winogrona bo nie mam do nich dostępu ale wszystko jeszcze przede mną.
Dziś gołąbki z kaszą jaglaną i grzybami.


Składniki:
  • główka kapusty dużej i luźnej
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • garść suszonych prawdziwków
  • 2 szklanki kaszy jaglanej
  • papryka słodka-1 łyżeczka
  • kminek-1/2 łyżeczki
  • lubczyk suszony
  • sól
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • pieprz
  • 1 szklanka sosu pomidorowego
  • 1 litr bulionu drobiowego

Z kapusty wyciąć głąb i sparzyć wrzątkiem a następnie rozłożyć na liście.
Wystudzić.

Kaszę zalać 4 szklankami wody i ugotować do miękkości z solą i 1 łyżką oleju.
Do kaszy włożyć pokruszone grzyby.
Razem z kasza dobrze się ugotują.
Kaszę po ugotowaniu wystudzić, dodać do niej mięso mielone, wszystkie przyprawy oraz sos sojowy  i dobrze wymieszać.
Na liściach kapusty układać farsz i zwijać gołąbki.
Gotowe gołąbki ułożyć w naczyniu żaroodpornym wyłożonym liśćmi kapusty- u mnie w dwóch naczyniach bo mam małe i zalać bulionem.
Na wierzchu układam pozostałe małe i porozrywane liście kapusty i zalewam sosem pomidorowym.

Naczynie przykrywam i wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 C i czekam ok. 1 godziny aż gołąbki będą miękkie.
Do gołąbków proponuję sos pomidorowy, szybki i aromatyczny.
Smacznego.

1 komentarze

  1. Nigdy takich nie jadłam a zapowiadają się świetnie!
    Moje zdrowie? A takieeee taaaam pierdoły. Złego lichoo nie bierze więc wszystko gites jest :D

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger