sobota, 28 lipca 2012

Placuszki paprykowo-cukiniowe

Takie kolorowe placuszki są fajna alternatywą od dań mięsnych.
Są pyszne i chrupiące,polecam.

Składniki:
  • 1 nieduża cukinia
  • 1/2 dużej czerwonej papryki
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej-ale może być więcej w zależności od tego ile wody ma cukinia
  • sól
  • jajo
  • 1 łyżka oleju rzepakowego do ciasta
  • ser kozi Peccorino Romano do posypania

Cukinię i paprykę zetrzeć na tarce o dużych otworach.
Dodać jajo, mąkę i posolić do smaku.
Wlać do ciasta olej rzepakowy i dobrze wymieszać.
Smażyć na -u mnie na suchej patelni-ewentualnie na 1 łyżce oleju, na złoty kolor z obu stron.
Na talerzu posypać startym serem kozim Peccorino Romano.
Smacznego.

7 komentarze

  1. Bardzo podoba mi się Twój pomysł. Robiłam takie placuszki, ale z samej cukinii i było mało zdecydowane w smaku. Papryka dopełnia smak :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszystko ma w warzywniku. Bądź pewna. Jutro będą do mięska.
    Dorotko, jak dobrze mieć Ciebie, zawsze coś ciekawego wymyślisz...
    A ja zrobię bez łamania sobie głowy.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Robię podobne ale z samej cukini:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zawsze kiedy tu zaglądam piszę to samo,ale nic nie poradzę jesteś boska:)))Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Łaaał! Takie placuchy to są placuchy! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zakochałam się w nich :) Muszę koniecznie zrobić! Ps. Jeśli o oleju rzepakowym mowa - mało kto wie, że to najzdrowszy spośród olejów :) Skład tłuszczowy ma nawet lepszy niż oliwa z oliwek.

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger