piątek, 6 lipca 2012

Chleb na zakwasie z ziołami

Chlebek piekłam wczoraj wieczorem i było w kuchni bardzo bardzo gorąco ale dałam radę.
Dla takiego chleba warto było pocierpieć ( włączyłam wentylator ).

                             Składniki:
                   Zaczyn:

  • 1 szklanka zakwasu żytniego
  • szklanka mąki  żytniej razowej
  • szklanka letniej wody
wszystko razem wymieszać i zostawić na 24 godziny
                          Chleb właściwy
  • 1 kg mąki pszennej
  • 3 szklanki letniej wody
  • 3 łyżeczki soli
  • 1/6 kostki drożdży  ( zrobić papkę z wodą )
  • 3/4 szklanki otrąb
  • 3/4 szklanki siemienia lnianego
  • 3/4 szklanki pestek słonecznika 
  • wyżej zarobiony zaczyn
  • 2 łyżki ziół ( ja dałam prowansalskie )
  • zioła do posypania
Wyrobić ciasto i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Foremki posmarować masłem i wysypać mąką -potrzebowałam dwie keksówki jak na zdjęciu.

Po wyrośnięciu ciasto odgazować i przełożyć do keksówek i wygładzić wodą a na wierzchu posypać ziołami.
Piec 15 minut w 160 stopniach po czym zwiększyć temperaturę do 200 stopni i piec godzinę- do suchego patyczka.
Smacznego.
Przepis własny.

9 komentarze

  1. Dorotko !!!
    fantastyczny przepis.
    Jesteśmy ( z moim Erykiem) smakoszami domowego chleba. Znowu ściągnę od Ciebie przepis.
    Ślę Ci moc serdeczności

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo dobry przepis ,pieklam dzisiaj I bede do niego wracac co tydzien bo co tydzien pieke chleb na zakwasie z maka zytnia z ziolami wloskimi I dodaje jeszcze duzo czosnku -lubie aromatyczne chleby

    OdpowiedzUsuń
  3. mam pytanie czy 3 lyzeczki drozdzy instant wystarczy ?

    OdpowiedzUsuń
  4. mam pytanie czy dwie lyzeczki drozdzy instant wystarczy?

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger