niedziela, 17 czerwca 2012

Zapiekanka szpinakowa z macą

Przepis znaleziony w "Przyślij Przepis".
Ponieważ uwielbiam szpinak wykorzystuję go pod różnymi postaciami.
Ta zapiekanka jest szybka do zrobienia i na prawdę polecam.

Składniki:
  • 180 g macy classic -paczka
  • 1 szklanka mleka
  • 500 g szpinaku
  • kilka dymek wraz ze szczypiorem
  • 4 jaja
  • 1 opakowanie sera feta
  • 100 g sera dojrzewającego startego-u mnie dojrzały koryciński
  • 4-5 łyżek posiekanych orzechów włoskich
  • 3 ząbki czosnku
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
  • olej

Szpinak oczyścić, umyć i pokroić w paski.
Na patelni rozgrzać olej i smażyć szpinak do miękkości.
Cebulę kroimy w kostkę a czosnek siekamy i podsmażamy na oleju.
Fetę kroimy w kostkę.
Mleko mieszamy z 2 jajami.
Namaczamy macę.
Pozostałe jajka mieszamy ze szpinakiem, dymką, fetą, serem startym, orzechami i czosnkiem.
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową.
Formę natłuszczamy.
Wykładamy warstwę macy na dno formy.
Na mace wykładamy szpinak  i wciskamy w nadzienie kawałki macy.
Na wierzchu układamy plastry macy.
Wylewamy resztę mleka z jajami na zapiekankę.
Formę przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na 15 minut po czym zdejmujemy folię i zapiekamy jeszcze 15 minut.

 Smacznego.

4 komentarze

  1. Tez jestem miłośniczką szpinaku i chyba spróbuję danie z Twojego przepisu. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. o nie mogę, co przepis to mi ślinka cieknie!!! Jak ja Ciebie podziwiam, że masz tyle pomysłów i chęci do gotowania. Chciałabym być testerką Twoich dań :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawe, myślę, że by mi smakowało :)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger