czwartek, 10 maja 2012

Szwajcarska sałatka ziemniaczana

Ziemniaki najlepsze są w sałatkach albo ugotowane w mundurkach z masłem.
Dzisiaj wersja sałatkowa.
Przepis znalazłam w kalendarzu "zdzieraku".
Składniki:
  • 1.2 kg ziemniaków
  • 3 cebule
  • 50 dag kiełbasy szynkowej
  • 15 dag korniszonów
  • 25 dag żółtego sera np. emmentalera
  • 100 ml octu z białego wina
  • 200 ml bulionu warzywnego (może być z kostki)
  • sól
  • biały pieprz
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 5 łyżek oleju
  • 1/2 pęczka natki
  • 2 łyżki prażonej cebulki 




 Ziemniaki dokładnie wyszoruj i ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie.
 Cebule obierz i pokrój w krążki.
Kiełbasę obierz z osłonki i pokrój na cienkie plasterki.
Ogórki również pokrój w plasterki.
W rondelku podgrzej bulion warzywny.
Emmentaler pokrój w słupki.
Ugotowane ziemniaki odcedź, zalej zimną wodą i obierz z łupinek.
Pokrój w plasterki, polej gorącym bulionem.
Odstaw do przestygnięcia, potem osącz.
Ocet przypraw solą, pieprzem i cukrem, utrzyj z olejem.
Do ziemniaków dodaj kiełbasę, cebule, ogórki i ser, wymieszaj.
Polej sosem winegret, odstaw na 20 minut.
Posyp natką i prażoną cebulką.
Smacznego.

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger