sobota, 26 maja 2012

Kurczak na piwie po cygańsku

Kilka razy już robiłam takiego kurczaczka bo jest pyszny i ma chrupiącą skórkę i pieczony jest bez tłuszczu a to jest bardzo ważne.

Potrzebne będą:
  • 1 kurczak ( u mnie 1,5 kg bo większy na stojąco do piekarnika mi nie wejdzie)
  • 1 butelka piwa ( u mnie Łomża niepasteryzowana)
  • przyprawa do kurczaka po cygańsku z płatkami papryki i cebuli Galeo





Kurczaka umyć, wysuszyć i natrzeć przyprawą.
Włożyć do lodówki na całą noc najlepiej by było.
Butelkę od piwa włożyć do wrzątku aby odeszła etykieta.
Odlać 1/2 szklanki.
Kurczaka wsunąć na butelkę.
Owinąć mu skrzydełka i szyję folią aluminiową aby się nie spaliły.



Butelkę z piwem umieścić w naczyniu do którego na dno wlać wody.
Butelkę z piwem uzupełnić wodą.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec tyle ile waży kurczak ( u mnie 1,5 godziny).
W między czasie kurczaka polewać pozostawionym piwem.



Na jutrzejszy obiad z mamą jak znalazł.
Po upieczeniu zsunąć z butelki i poporcjować.
Kurczak jest chrupiący i soczysty.
Smacznego.

2 komentarze

  1. Przyznaje jestem wielkim smakoszem kurczaków zaraz się zabieram do robienia. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Potwierdzam, kurczak zrobiony tym sposobem jest przepyszny.
    Soczysty, bardzo smaczny...
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger