środa, 23 maja 2012

Konfitura z rabarbaru i imbiru

Konfitura jest przepyszna i polecam każdemu.





Składniki:
  • 1 kg rabarbaru
  • 700 g cukru
  • 3 łyżeczki startego imbiru
  • skórka i sok z 2  cytryn


Rabarbar umyć, osuszyć, obrać i pokroić na 1 cm kawałki
Wsypać do rondla, zasypać cukrem i odstawić na 2 godziny
Dodać świeżo starty imbir, skórkę i sok z cytryn, dokładnie wymieszać
Postawić na średnim ogniu, mieszając co chwilę smażyć rabarbar około 1 godziny, w między czasie zbierać powstałą pianę, odstawić od ostygnięcia
Następnie postawić znów na ogień i gotować aż będzie miał gęstniejącą konsystencję, około 30-40 minut.    Gorące konfitury przekładać do wyparzonych, czystych i suchych słoików, mocno zakręcić, postawić  do góry dnem aż ostygną.

Konfitura jest przepyszna ...polecam.
Smacznego.

10 komentarze

  1. To coś dla mnie tylko musiałabym zrobić z 10 kg bo z tego 1 kg to łyżką bym zjadła:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chyba pora zabrać się za przetwory;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie przepadam za rabarbarem ale ta konfutura brzmi kuszaco:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zawsze jak wracam do domu to wpadam na pyszności do Ciebie:)lubię smażyć wszelakie konfitury i powidła,więc na pewno z przepisu skorzystam. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie wspominasz o żadnym tłuszczu ale używasz słowa "smażenie".
    Proszę o jakieś wyjaśnienie dla totalnego laika.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak napisałam wyżej smażymy rabarbar w cukrze.
      Po raz ostatni pisze że nie odpowiem więcej na żaden inny anonimowy komentarz:-)
      Dotarło?

      Usuń
  6. Jestem w trakcie gotowania (smazenia)i po oblizywaniu lyzkiwnioskuje ze bedzie pyszne. Jedna uwaga ja gotuje na malym gazie i nie pozbywam sie piany bo to sam cukier (szkoda). Jak skoncze i bede mial jakies uwagi to napisze. Dziekuje Ci za ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czekam na efekty...piane zbira się aby potem nie plesniały:-)

      Usuń
    2. Pychotka.Czy z ta piana to sie dotyczy wszystkich dzemow?

      Usuń
    3. Pyszne,nic dodac nic ujac polecam.
      Dzieki jeszcze raz.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger