niedziela, 6 maja 2012

Chleb żytni razowy ze słonecznikiem

Jako ze chlebów piekę dużo i coraz to nowe składniki dodaje dziś chlebek z mąki żytniej razowej z dużą zawartością słonecznika.
 
                Składniki:
  • 500 g mąki żytniej
  • 500 g mąki żytniej razowej
  • 1 szklanka ziaren słonecznika
  • 2 płaskie łyżki soli
  • 2 płaskie łyżki cukru
  • 4 szklanki wody
  • ok szklanki czynnego zakwasu żytniego
  • szczypta drożdży
Pyszny z serem korycińskim własnego wyrobu

Z podanych składników zarobić ciasto i odstawić na ok. 11 godzin.
Następnie ciasto odgazować i przełożyć do foremki ( u mnie długa keksówka),wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami.
Formę z ciastem zostawić na ok. 30 minut do wyrośnięcia.
Następnie piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok.godzinę.
Studzić chlebki na kratkach aby nie zrobił się zakalec.
Smacznego. 
Przepis własny.
Polub MMCz na Fb [ klik ]

1 komentarze

  1. Jaki piękny! taki konkretny! Pięknie wygląda! Domowe pieczywo jest najlepsze!

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger