niedziela, 13 maja 2012

Chleb na zakwasie z ziarnami slonecznika

Pestki słonecznika w tym chlebie są chrupiące i smakowite.
Naprawdę polecam.





Zaczyn:


  • 100 g zakwasu żytniego
  • szklanka mąki żytniej razowej
  • szklanka letniej wody

Wszystko razem wymieszać i zostawić na 24 godziny




Chleb właściwy


  • 1 kg mąki pszennej
  • 3 szklanki letniej wody
  • 3 łyżeczki soli
  • 1/6 kostki drożdży  ( zrobić papkę z wodą )
  • 3/4 szklanki otrąb
  • 1 szklanka pestek  słonecznika 
  • wyżej zarobiony zaczyn.





Wyrobić ciasto i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Foremki posmarować masłem i wysypać mąką( porcja na dwie keksówki).
Po godzinie ciasto odgazować.
Ciasto przełożyć do foremek i wygładzić wodą.
\Grubo obsypać ziarnami słonecznika.

Piec 15 minut w 160 stopniach po czym zwiększyć temperaturę do 200 stopni i piec godzinę.




Chlebki studzić na kratkach.
Smacznego.


0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger