środa, 25 kwietnia 2012

Zupa krem ogórkowy

Ostatnio zupy królują na naszym stole i dlatego następny krem Wam przedstawiam.
Zupa ogórkowa, pamiętacie tą babciną, ja pamiętam i ciągle szukam tego smaku.
Ten krem troszkę mi o tym smaku przypomniał.
Zupa krem ogórkowy.

Składniki: 8 porcji
  • 4 skrzydełka drobiowe
  • ok. 1000 ml wody  
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 4 ziemniaki
  • 1/2 pora
  • 5 kiszonych ogórków
  • 1/2 pęczka koperku
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
Przygotowanie dania:
  • Skrzydełka zalać zimną wodą i ugotować do miękkości a następnie dodać obrane i rozdrobnione warzywa, oprócz ogórków.
  • Ugotować do miękkości około 20 minut.
  • Dodać połowę startych na tarce o grubych oczkach ogórków i chwilę jeszcze pogotować.
  • Zmiksować na gładki krem po czym dodać mięso z obranych skrzydełek i resztę ogórków.
  • Zaprawić śmietaną wymieszaną z mąką.
  • Zagotować i dodać posiekany koperek.
Smacznego.
Przepis autorski.

6 komentarze

  1. Jaka smaczna zupka:) lubię ogórkową.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ty nie musisz szukać babcinych przepisów, gdyż Twoje są świetne:)pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. A może spróbuj podsmażyć starte ogórki na łyżce masła na patelni? Ogórki zmieniają wtedy smak, tak samo jak zupa :) Poza tym, moja wersja ogórkowej niewiele się od Twojej różni. No może dodatkowo daję posiekaną natkę, a ogórki na patelni doprawiam świeżo startym pieprzem.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale smaczna ta zupka... narobilas mi smaka))

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger