poniedziałek, 9 kwietnia 2012

Supermazurek

Piekłam go przez wiele wiele lat i w tym roku nie mogło go zabraknąć.
Jest bardzo bakaliowy i aromatyczny.
Supermazurek.

Na ciasto potrzeba:
  • 500 g mąki pszennej T 650
  • 200 g cukru trzcinowego
  • 250 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki kakao
  • 1 cukier waniliowy
Przygotowanie ciasta:
  • Zagnieść kruche ciasto a następnie podzielić je na try części.
  • Do jednej dodać kakao a następnie ciasto z kakao i jedną jasna część włożyć do zamrażarki a drugą białą do lodówki na 30 minut. 
  • Następnie jasną części z lodówki wyjąć i rozwałkować na blaszce.
Do przełożenia mazurka potrzeba:
  • słoiczek konfitury truskawkowej
  • paczka Bakal fit tropikalny - bakalie
  • paczka płatków migdałowych
  • orzechy włoskie posiekane - garść
Piana z białek:
  • 4 białka
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
Przygotowanie:
  • Na jasną część ciasta w formie wykładamy konfiturę truskawkową.
  • Z białek i cukru ubijamy sztywną pianę i połowę wykładamy na konfiturę.
  • Posypujemy połową wszystkich bakalii a następnie ścieramy na tarce ciasto kakaowe.
  • Na ciasto kakaowe znowu wylewamy pianę z białek - drugą część.
  • Na pianę resztę bakalii.
  • Na wierzch ścieramy drugą część jasnego ciasta.
  • Mazurek piec ok. 35 - 40 minut w temp. 180 C.
Polewa:
  • 1 łyżka masła
  • 8 łyżek cukru
  • 4 łyżki wody
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka spirytusu 
Przygotowanie:
  • Składniki rozpuścić powoli na małym ogniu a następnie wylać dekoracyjnie na mazurek.
  • Udekorować płatkami migdałowymi.
Smacznego.
Przepis z archiwum rodzinnego.

3 komentarze

  1. Witaj jestem u Ciebie pierwszy raz za sprawą tego faktycznie supermazurka. Od kiedy pamiętam u mnie w domu był robiony bardzo podobny, różniący się tylko detalami mazurek, więc wiem, że Twój musi smakować również rewelacyjnie. Ten mazurek nie ma nic wspólnego, jak większość mazurków, z kruchym ciastem tylko z polewą lub lukrem, on jest naprawdę bogaty w pyszne smaki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Od lat supermazurek gości też na moim wielkanocnym stole. Polecam wszystkim.

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger