niedziela, 15 kwietnia 2012

Mazowiecka sałatka ziemniaczana

Przepis znalazłam w kalendarzu "zdzieraku" "13" w piątek ale go trochę zmodyfikowałam do własnych potrzeb i wyszła pyszna sałatka wiosenna bo bo bardzo lekka i kolorowa.

                       Składniki:
  • 2 duże bataty ( moje ważyły 900 g )
  • 3 ogórki konserwowe
  • 1 ogórek świeży
  • 1 średnie jabłko
  • 2 szalotki
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
                    Na sos:
  • 2 łyżki majonezu
  • 250 g śmietany kwaśnej 12%
  • 2 łyżki octu winnego
  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól do smaku
Ziemniaki ( bataty ) ugotować w osolonej wodzie.
Ostudzić je następnie i obrać ze skórki.
Pokroić w grubą kostkę.
Ogórka pokroić w pół plasterki a ogórki konserwowe w kostkę, tak samo jabłko.
Dodać zieleninę.
Wszystko razem wymieszać.
Składniki sosu wymieszać dokładnie i dodać do sałatki.
Schłodzić w lodówce.
Smacznego.
Przepis kuchni regionalnej.
Kwiaty podbiału dobre są na  dolegliwości dróg oddechowych ( kaszel, astma) a także w leczeniu ran skórnych.
Wiosna daje nam wiele dóbr, korzystajmy z nich.

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger