niedziela, 29 kwietnia 2012

"Grzybek" z prażoną cebulką i płatkami suszonych pomidorów

Chlebek ten ie tylko cieszy kubki smakowe ale także cieszy wzrok.
Jest aromatyczny i tak pięknie wyrasta że ja bałam się że mi ucieknie z formy.





Składniki: ( 24 porcje)




  • 600 g maki pszennej
  • 100 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
  • 5 łyżek oleju
  • 3 łyżki prażonej cebulki ( Prymat)
  • 3 łyżki suszonych płatków ( Specialite)



Około szklanki mąki wsypujemy do naczynia i wkruszamy drożdże oraz wsypujemy cukier.
Do mieszanki dodajemy ciepłej wody tyle aby powstała papka o konsystencji gęstej śmietany i odstawiamy do wyrośnięcia.
Gdy zaczyn podrośnie dodajemy resztę mąki, sól, szklankę wody i olej.
Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia.
Gdy ciasto zwiększy swoją objętość wykładamy na blat oprószony mąką i dodajemy prażoną cebulkę i płatki suszonych pomidorów.
Ciasto umieszczamy w formie wysmarowanej wcześniej olejem.
Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
Pieczemy w temp. 180 stopni przez 45 minut.



Smacznego.






4 komentarze

  1. Faktycznie wysoko urósł :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dorotko - czy można dodać wcześniej tą cebulkę czy też musi koniecznie tak być jak w przepisie? I czy może być np. cebulka podsmażona ?

    OdpowiedzUsuń
  3. Grzegorz możesz dodać cebulkę wcześniej ale ciasto będzie ciężkie i będzie dłużej rosło.
    Natomiast cebulka może być podsmażona na patelni na maśle:-)
    Powodzenia:-)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger