poniedziałek, 9 kwietnia 2012

Barszczyk Wielkanocny mojej babci

Czasami tak w ciągu roku nachodzi mnie ochota i barszczyk ten gotuję a na Wielkanocnym stole musi być obowiązkowo.
Moja babcia gotowała go na każdą Wielkanoc a ja ten smak i aromat tak zapamiętałam że nie wyobrażam sobie Świąt bez niego.
Jemy go na śniadanie w niedzielny ranek.
Wielkanocny barszczyk mojej babci.
                  
Składniki:
  • wodę od parzenia białej kiełbasy ok.1500 ml
  • 3 kiełbaski białe sparzone
  • 1 laskę kiełbasy wędzonej
  • 2 plastry szynki wędzonej
  • kostka schabowa wędzona - dwa żeberka
  • plaster boczku wędzonego
  • ok.5 - 6 jaj ugotowanych na twardo
  • 3 ząbki czosnku
  • liść laurowy
  • sól mosrka
  • pieprz czarny
  • 100 ml zakwasu na żur staropolski
Przygotowanie:
  • Cienkie kiełbasy pokroić w plasterki.
  • Szynkę, boczek kroimy w kostkę.
  • Jaja dzielimy na cząstki.
  • Czosnek wrzucamy w całości a także liść laurowy.
  • Wszystko razem wkładamy do garnka i gotujemy do miękkości mięska na kostce wędzonej.
  • Na koniec dodajemy wymieszany zakwas.
  • Wszystko razem jeszcze raz zagotowujemy.
  • Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Smacznego.
Przepis rodzinny.

1 komentarze

  1. Witam Cię świątecznie, wpadłam na małe co nie co:)Pozdrawiam i miłego popołudnia życzę

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger