sobota, 4 lutego 2012

Sernik jogurtowy podwójnie czekoladowy

Jest nieziemsko czekoladowy, dość zwarty ale wilgotny, pyszny.
Warto pokusić się o jego upieczenie by cieszyć podniebienie tym podwójnym smakiem czekolady.
Sernik jogurtowy z czekoladą.

Składniki: tortownica 24 cm
Na spód:

  • 150 g piernika lub ciasteczek piernikowych
  • 2 łyżki kremu czekoladowego o smaku pralinowym - taki miałam
  • 1/2 łyżeczki cynamonu 
Przygotowanie spodu:
  • Tortownicę natłuścić lub wyłożyć folią do pieczenia.
  • Piernik pokruszyć, dodać krem czekoladowy i cynamon.
  • Masą piernikową wyłożyć dno tortownicy i wstawić do lodówki na ok. 20 minut.
Na masę sernikową:
  • 500 g gęstego jogurtu typu greckiego
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 jajka
  • budyń waniliowy
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2 czubate łyżki kremu czekoladowego o smaku pralinowym
  • 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 
Przygotowanie masy:
  • Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić.
  • Jajka ubić z cukrem na gładką masę.
  • Dalej ubijając dodawać jogurt i budyń.
  • Masę podzielić na 3 części.
  • Do jednej z nich dodać rozpuszczoną czekoladę i kawę, wymieszać.
  • Do drugiej krem czekoladowy, zmiksować.
  • Trzecią pozostawić jasną.
  • Na przemian po łyżce nakładać masę jogurtową na przygotowany spód.
  • Piec w temp. 180 st. przez ok. 60 - 80 min.
  • Schłodzić w lodówce najlepiej przez noc.
Smacznego.
Przepis z archiwum.

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger