sobota, 4 lutego 2012

Chleb bazyliowy na zakwasie

Chlebek jest miękki, aromatyczny i znika błyskawicznie.
 
                                  Składniki
                 Zaczyn:
  • 1/2 szklanki zakwasu żytniego
  • szklanka mąki  żytniej razowej
  • szklanka letniej wody
Wszystko razem wymieszać i zostawić na 24 godziny.
                  Chleb właściwy
  • 1 kg mąki pszennej
  • 3 szklanki letniej wody
  • 3 łyżeczki soli
  • 1/6 kostki drożdży  ( zrobić papkę z wodą )
  • 3/4 szklanki otrąb żytnich
  • 3/4 szklanki siemienia lnianego 
  • 1/2 szklanki pestek   słonecznika
  • suszona bazylia do posypania chleba
  • wyżej zarobiony zaczyn.
Wyrobić ciasto z podanych składników i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Foremki posmarować masłem i wysypać otrębami żytnimi.
Z podanego ciasta odłożyć ok. 1/2 szklanki na następny wypiek.
Ciasto odgazować i przełożyć do foremek.
Grubo posypać bazylią suszoną.
Piec ok. 60 minut w temp. 180 stopni.
Przepis dodaję do Akcji  Otręby na 1000 sposobów
Smacznego.
Przepis własny.

8 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger