sobota, 7 stycznia 2012

Ricotta jeszcze raz

Proponuje teraz inną wersję ricotty niż prezentowałam wcześniej
Przepis podpatrzyłam u Domi
Jest pyszna....co ja tu będę Wam dużo gadać...spróbujcie sami.

                 Składniki:
  • 1l pełnego mleka świeżego
  • 100ml jogurtu naturalnego
  • sok z połowy limonki (dałam z cytryny )
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka kwaśnej, tłustej śmietany
Mleko zagrzać z jogurtem, sokiem z limonki i solą w dużym garnku do 85-90 stopni.
Podgrzewać do momentu, aż na wierzchu zbierze się skrzep, a serwatka zostanie pod spodem.
Odstawić do przestygnięcia na 10 minut, po czym wylać połowę na gazę, oprószyć solą i wlać drugą połowę i znowu oprószyć solą.
Pozostawić do odcedzenia.
Włożyć ser do miseczki i wymieszać ze śmietaną.
Zostawić pod przykryciem na całą noc, potem przechowywać w lodówce.
Ser przyjmuje kształt pojemnika w którym przebywa.
Smacznego.

1 komentarze

  1. Cieszę się, że serek Ci smakował, jak dla mnie to jest super urozmaicenie domowych wyrobów :)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger