sobota, 7 stycznia 2012

Karminadle

Nie wiem czemu ale jak słyszę karminadle to zawsze kojarzy mi się to z filmem A.Wajdy "Sól ziemi czarnej".
Toż to przecież śląskie karminadle a kreacja O Łukaszewicza znakomita.

                   Składniki:
  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 czerstwa bułka  kajzerka
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta
  • 1 jajo
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju.
Mięso wymieszać z namoczoną i odciśniętą bułką, surowym jajkiem, cebulą.
Doprawić do smaku solą, pieprzem.
Dobrze wyrobić na jednolitą masę.
Z masy mięsnej formować kotleciki.
Obtaczać je w bułce tartej.
Na patelni rozgrzać olej i smażyć na rumiano ze wszystkich stron.
Smacznego.
Podałam z ziemniakami i mizerią

6 komentarze

  1. jak fajnie uchwycone gorące ziemniaczki:) a karminadle jak najbardziej lubię

    OdpowiedzUsuń
  2. Czyli to właściwie mielone kotlety:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Helen...oczywiście karminadle to mielone kotlety ale ta śląska nazwa podoba mi sie bardzo:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Powiem w domu,że chcę karminadle i pyry hihihi :D
    Ciekawa nazwa

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger