wtorek, 27 grudnia 2011

Śledzie w śmietanie

To kolejne danie wigilijne ale nie tylko....nie wyobrażam sobie także Wielkiej Soboty bez tych śledzi...tradycja.

                          Składniki:
  • płaty śledziowe
  • mlecz z jednego śledzia
  • śmietana 18% kwaśna (ok. 400 ml )
  • cebula (jedna duża )
  • mleko ( ok 100 ml )
  • sól
  • cukier

 Płaty wymoczyć w wodzie a następnie pokroić na mniejsze kawałki.
Cebulę pokroić w kostkę.
Mlecz rozetrzeć z odrobiną cukru i soli na papkę i przetrzeć przez sito.
Zalać mlekiem, dodać cebulę i dokładnie wymieszać.
Dosypać jeszcze 1 łyżeczkę cukru i dodać śmietanę, dokładnie wymieszać.
Dodać śledzie.
Potrawa dobra jest do spożycie po około 3 godzinach.
Smacznego.
Przepis rodzinny.

2 komentarze

  1. Uwielbiam takie śledzie....ja dodatkowo śledzie obkładam cebula ,zielem,listkiem laurowym i pieprzem z całości....odstawiam na jakis czas i zas zalewam ta przygotowana śmietaną.
    Pychotka.Przepis ten przechodzi u nas pokoleniowo.Już czwarte pokolenie je robi.

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger