poniedziałek, 5 grudnia 2011

Guacamole - meksykańska salsa

Pomysł na tą wersję zaczerpnięty z przepisu Maćka Kuronia.
Jest pyszny z ciemnym awokado.
Guacamole, meksykańska salsa.



Składniki:
  • 2 szt awokado Hass
  • 1 pomidor
  • 1 cebula - u mnie czerwona
  • 1 czuszka - dałam 1 łyżeczkę chilli w proszku
  • sok z cytryny
  • sól morska

Przygotowanie salsy:
  • Przekroić awokado wzdłuż na połówki, wyjąć pestkę.
  • Wyjąć łyżką miąższ awokado .
  • Rozgnieść go widelcem.
  • Wcisnąć sok z cytryny.
  • Cebulę drobno poszatkować a pomidora sparzyć i pokroić w kosteczkę.
  • Jeśli dodajemy czuszkę należy ją drobno posiekać lub tak jak ja dodać sproszkowane chili.
  • Wszystko razem wymieszać, doprawić solą do smaku.
Meksykanie podają guacamole właściwie do wszystkiego więc ja postanowiłam podać go do placków ziemniaczanych...czemu nie???
Połączenie kuchni polskiej i meksykańskiej....smakowało wybornie.
Smacznego.
Przepis kuchni meksykańskiej Maciek Kuroń.

0 komentarze

Publikowanie komentarza

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger