sobota, 3 grudnia 2011

Sernik z truskawkami, wiśniami pod bezową pierzynką

Na specjalne okazje musi być specjalne ciasto.
Sernik dla wszystkich odwiedzających.
Życzę smacznego.
Sernik jest delikatny, kwaskowy, kremowy, idealny, jak pisałam wcześniej.
Sernik z truskawkami, wiśniami pod bezową pierzynką.

Składniki: tortownica 25 x 25 cm
  • 250 g masła
  • 3 szklanki mąki pszennej T 650
  • 5 żółtek
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie ciasta:  
  • Ze składników zagnieść ciasto.
  • Garść ciasta włożyć do torebki foliowej i zamrozić.
  • Resztą ciasta wyłożyć formę, u mnie kwadratowa tortownica.
Beza:
  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki cukru pudru
Masa serowa:
  • 500 g serków homogenizowanych waniliowych
  • 100 g masła
  • 1 całe jajo
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 budynie śmietankowe po 60 g
  • 300 g truskawek mrożonych
  • 300 g wiśni mrożonych - bez pestek
Przygotowanie masy serowej:  
  • Rozpuścić masło, utrzeć jajo z cukrem i margaryną.
  • Dodać serki i budyń.
  • Ubić pianę z 5 białek i 1/2 szklanki cukru pudru.
  • Na ciasto wylać masę serową.
  • Na ser ułożyć truskawki i wiśnie.
  • Przykryć je pianą z białek.
  • Na wierzch zetrzeć na tarce zamrożone ciasto.
  • Piec 60 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego.
Przepis z archiwum.

1 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger