niedziela, 25 grudnia 2011

Biszkopt serowo - jabłkowy

Długo nosiłam się z zamiarem upieczenia tego ciasta aż w końcu Boże Narodzenie to najlepszy moment.
Przepis znalazłam w sieci już wieki temu i nawet nie wiem gdzie.
Tutaj przepis zmodyfikowałam do własnych potrzeb.
Biszkopt serowo - jabłkowy.

Składniki:
Sernik: duża blacha sernikowa 35,5 x 20 cm

  • 300 g masła
  • 1000 g sera z wiaderka 
  • 2 serki homogenizowane naturalne każdy po 150 g
  • 400 g cukru pudru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 13 jaj
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 
Biszkopt kolorowy:
  • 9 jaj
  • 1 i 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej T 650
  • 1 kisiel wiśniowy
  • 1 płaska łyżeczka kakao
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
Czwarte ciasto do biszkoptu:
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 białka
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Masa jabłkowa:
  • 2000 g winnych jabłek - szara reneta
  • 2 łyżki masła
  • 1 galaretka o smaku kiwi
  • 1 galaretka o smaku truskawkowym
  • 2 cukry waniliowe
  • 150 g czekolady mlecznej
  • biała posypka czekoladowa 
Przygotowanie ciasta:
  • Będą potrzebne duże naczynia przy przygotowaniu ciasta.
Sernik:
  • Masło utrzeć z cukrem. dodając po jednym żółtku.
  • Następnie dodajemy ser zmieszany z mąką i proszkiem do pieczenia.
  • Pianę z białek ubić na sztywno z odrobiną soli a następnie delikatnie połączyć z masą serową.
  • Gotową masę serową podzielić na dwie części.
  • Upiec dwa cienkie serniki w formie o wymiarach 35,5 x 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia gdyż każdy placek trzeba wyjąć z formy.
  • Piec serniki w temp 170 stopni przez 45 minut każdy.
Biszkopt kolorowy:
  • 9 białek ubić na sztywno dodając cukier a następnie po jednym żółtku, mąkę (przesianą) i proszek do pieczenia.
  • Masę podzielić na trzy równe części.
  • Do jednej dodać suchy kisiel wiśniowy i dobrze wymieszać.
  • Do drugiej dodać kakao i również dobrze wymieszać.
  • Trzecią pozostawić bez zmian.
Czwarte ciasto do biszkopta:
  • Ubić białka z cukrem, dodając mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia.
  • Na blaszkę w której piekły się serniki również wyłożoną papierem do pieczenia wykładać kupkami wszystkie cztery kolorowe masy.
  • Piec w temp 170 stopni przez 35 minut.
Masa jabłkowa:
  • Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. 
  • Masło rozgrzać i dodać jabłka.
  • Smażyć pod przykryciem przez 15 minut na wolnym ogniu.
  • Dodać cukry waniliowe.
  • Następnie masę podzielić na dwie równe części.
  • Do jednej dodać suchą galaretkę kiwi i smażyć do rozpuszczenia galaretki.
  • Drugą część jabłek smażyć z galaretką truskawkową.
Składanie ciasta:
  • Moja forma była za niska więc ją przedłużyłam twardą folią plastikową.
  • Na dno formy tej samej w której piekłam ułożyć jeden sernik a na nim smażone jabłka z galaretką kiwi, mają być ciepłe wtedy ciasto się nie rozwarstwi.
  • Na jabłka układamy biszkopt kolorowy a na nim znowu ciepłe jabłka z galaretką truskawkową.
  • Na wierzchu układamy drugi sernik.
  • Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i fantazyjnie polewamy ciasto a następnie dekorujemy białą czekoladową posypką.
  • Czasochłonne ale samo wykonanie dość proste.

Przepis dodaję do Akcji Wigilia
Smacznego.
Przepis gdzieś z sieci.

3 komentarze

  1. Jakie fajne kolorowe pyszne ciasto:)

    OdpowiedzUsuń
  2. super wygląda ale baaaaaaaaaaaaaardzo pracochłonne

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger