wtorek, 15 listopada 2011

Niebiański krem z mascarpone i kawą

Przepis kuchni włoskiej.
Pomysł znalazłam  TU
Znakomity, kremowy, rozpływający się w ustach.
Jedynie co mogę Wam doradzić aby jaja były z pewnego źródła i świeżutkie, no i trzeba je koniecznie sparzyć.

Jest to przepis kuchni włoskiej....którą uwielbiam.
Krem ten z reguły podaje się we Włoszech w Boże Narodzenie do ciasta Pandoro, gdyż doskonale smakuje z puszystym ciastem drożdżowym.
Idealnie schłodzony smakuje wybornie "solo" jak i ze świeżym ciastem...
Koniecznie spróbujcie.
Cytuję za oryginałem:
                Składniki:
  • 340 g serka mascarpone - u mnie domowej roboty
  • 2 jajka
  • 4 łyżeczki cukru 
  • 1 łyżeczka naturalnej mielonej kawy
  • wiórki czekoladowe do posypania
Rozdzielić białka od żółtek.
Białka ubić na sztywną pianę.
Żółtka wraz z cukrem wrzucić do serka mascarpone i miksować kilka minut.
Do masy serowej dodać ubite białka, kawę i bardzo delikatnie wymieszać.
Schładzać w lodówce przez około 1 godzinę.
Przepis dodaję do Akcji  Wigilijnej   Wigilia-zapraszamy do stołu
Smacznego.

2 komentarze

  1. Cieszę się, że krem smakuje :)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Podziwiam ciekawe pomysły - często tu zaglądam.

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger