W czasach gdy mięso było na kartki a mielone takie śmieszne w kiełbasce można było dostać niereglamentowane.
Składniki:
- 1/2 kg mięsa mielonego
 - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
 - sól
 - pieprz
 - 1 łyżka sosu sojowego
 - 2 jaja
 - 1 łyżka posiekanego koperku
 - 1 łyżeczka papryki słodkiej
 - 1 łyżeczka kolorowego mielonego pieprzu
 - 1/2 l wywaru cielęcego
 
- 1 pęczek koperku
 - 1 łyżka mąki
 - 200 ml śmietany 18%
 
Mięso wyrobić z mąką, jajem i koperkiem.
Mokrą dłonią uformować pulpety i wrzucać je na wrzący rosół cielęcy (miałam z kostki rosołowej)
Gotować ok 3 minut.
Wyjąć pulpety z rosołu.
Śmietanę rozrobić z mąką i wlać do rosołu, zagotować.
Pulpety włożyć ponownie do sosu.
Chwilę razem pogotować.
Wrzucić posiekany koper i delikatnie zamieszać.
Smacznego.
Przepis rodzinny.
2 komentarze
Sos sojowy i "rosół" z kostki. Zacne połączenie smaków.
OdpowiedzUsuńW takim razie smacznego ANONIMIE!
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.