Weszłam w posiadanie kabaczka od Marysi - czasami podrzuci mi jakieś warzywko ze swojego ogródka.
Ostatnio kabaczek często gościł na naszym stole i zabrakło mi pomysłów.
Wrzuciłam zapytanie co z niego zrobić na FB na stronie Smacznie Z Joanną i właśnie Joasia zaproponowała mi ten przepis.
Ogórkowa po bałkańsku.
- 1 średniej wielkości kabaczek ok. 300 g po obraniu i pokrojeniu
 - 1 cebula
 - 1 strąk papryki żółtej
 - 1 strąk papryki zielonej
 - 3 ogórki kiszone
 - 1 puszka pomidorów
 - 3 - 4 szklanki bulionu mięsnego lub warzywnego
 - pieprz cayenne
 - pieprz czarny
 - sól morska
 - keczup
 
- Przygotować wszystkie składniki: cebulę obrać i posiekać, papryki opłukać, usunąć nasiona i pokroić w paski, kabaczek obrać i pokroić w kostkę, jeśli trzeba wydrążyć miąższ z pestkami, ogórki pokroić w kosteczkę.
 - W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i chwilę smażyć.
 - Następnie dodać paprykę, kabaczek i ogórki, a na końcu pomidory wraz z zalewą.
 - Chwilę razem dusić.
 - Następnie wlać bulion i gotować ok. 15 minut.
 - Doprawić do smaku keczupem, solą, pieprzem czarnym i pieprzem cayenne.
 
Podałam ją z chlebkiem z prażoną cebulką
Pycha.....Smacznego.
1 komentarze
Wyszła rewelacyjnie! Aromatyczna i smaczna! dziękuję, że skorzystałaś z mojego przepisu :)
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.