niedziela, 16 października 2011

Chleb z cebulką , suszonymi pomidorami i oliwkami

Pierwowzór znalazłam w  KUCHNI NA WZGÓRZU
Zafascynowało mnie połączenie smaków i szybciutko upiekłam, jestem zauroczona i upiekę jeszcze nie raz.


               Składniki:
Cytuję za oryginałem:
  •     1000 g mąki pszennej T 550
  •     150 ml oleju
  •     4 cebule ( dałam 2 )
  •     4 garście czarnych oliwek ( dałam 1 garść)
  •     3 łyżeczki drożdży suszonych
  •     2 łyżeczki soli
  •     2 łyżki masła
  •     około 700 ml wody
  •     2 łyżki pokrojonych suszonych pomidorów
  •     2 ząbki czosnku


Mąkę wyrobiłam razem z olejem, wodą, drożdżami i solą.
Ciasto przykryłam i odstawiłam na kaloryfer na 1 godzinę do wyrośnięcia.
W tym czasie pokroiłam cebulę i czosnek w bardzo drobne pół plasterki i usmażyłam na 2 łyżkach masła.
Zostawiłam do wystudzenia.
Wyrośnięte ciasto odgazowuję i wyrabiam ponownie z cebulą.
Podzieliłam ciasto z cebulka na dwie części i do jednej dodałam oliwki i pomidory a druga zostawiłam tylko z cebulką.
Każdą część włożyłam do osobnej keksówki przykryłam ręcznikiem i pozostawiłam do ponownego rośnięcia na 40 minut.
Piekłam  przez 40 minut w temperaturze 190 stopni.
Smacznego.

3 komentarze

  1. uwielbiam chelebk z cebulką, kiedyś gdzieś taki dostałam i był pyszny, a taki domowy to już w ogóle wypas:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzisiaj piekłam chlebek z 1 kg mąki żytniej i orkiszowej.Upiekł się pięknie! Zaskoczyłam rodzinkę! Tylko masełko! bo szkoda psuć chlebka smaku!

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger