sobota, 3 września 2011

Ciasto z jeżynami

Przepis znalazłam gdzieś w sieci.
Owoce jeżyn sama uzbierałam w lesie.
Pachną pięknie a ciasto jest rewelacyjne.
Jeżynowe ciasto.


Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej T 650
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 100 g masła
  • 1 łyżka śmietany
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 żółtka 
Nadzienie:
  • 300 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 2 żółtka
  • 250 g jeżyn

Przygotowanie ciasta:
  • Z podanych składników zagnieść ciasto, wyłożyć nasmarowaną niewielką formę, tortownicę lub blaszkę.
  • Podciągnąć brzegi, podpiec na rumiano czyli jakieś 20 - 30 minut w temperaturze 180 C.
  • Jeżyny wypłukać i zasypać 2 łyżeczkami cukru, wymieszać.
  • Serek utrzeć z żółtkami, wylać na podpieczonym spodzie i posypać jeżynami.
  • Piec ok 30 min w temp 180 st.

Ciasto jest naprawdę pycha.
Smacznego.

18 komentarze

  1. Ale smakowicie wygląda;)piękne!

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszności! jak cudnie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeżyny mniam! Już mi ślinka cieknie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Dorotko, pięknie wyczarowane ciasto. Szkoda, że nie umiem piec, bo bym spróbował Twojego przepisu. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Robie je po raz kolejny,smakuje wszystkim domownikom.......
    Super przepis!!!! PYCHOTKA

    OdpowiedzUsuń
  6. musisz napisać jakiej firmy ten serek bo ja kupilam danio i mi nie wyszlo

    OdpowiedzUsuń
  7. Zrobilam, ciasto zniknelo w jeden dzien :) Bardzo smaczne i nie za slodkie. Dziekuje za przepis. Pozdrawiam Kasia

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszne! Zrobilam wczoraj i caly dom pieknie pachnial! Jutro wyprobuje nastepny przepis bo mi jeszcze jezyny zostaly:)

    OdpowiedzUsuń
  9. właśnie spisałam przepis i do dzieła;) już wiem że będzie pyszne

    OdpowiedzUsuń
  10. Zrobiłam z serków takich jak w przepisie i mi nie wyszło.Jakich więc serków mam użyć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale co nie wyszło bo nie bardzo rozumiem?
      Mają być serki homogenizowane waniliowe.

      Usuń
  11. Ile pieczemy spod zanim dodamy serek z jezynami

    OdpowiedzUsuń
  12. Właśnie ciasto wylądowało w piekarniku. Dodałam jeżyny i maliny. Mam nadzieję, że będzie smaczne :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ile serków do ciasta

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger