czwartek, 4 sierpnia 2011

Strudel jabłkowy

Szaleństw na temat ciasta francuskiego ciąg dalszy, tym razem strudel.
  • ciasto francuskie
  • 100 g rodzynek
  • 4 jabłka
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżki cukru pudru + do oprószenia ciasta
  • 3 łyżki rumu
  • 1 jajo


Rodzynki zalać rumem, odstawić na 10 minut.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na ćwiartki, a każdą ćwiartkę cienkie plasterki.
Włożyć do miseczki z rodzynkami, zalać sokiem z cytryny, dodać cukier puder, cynamon.
Wymieszać, przykryć, odstawić na 10 minut.
W międzyczasie nagrzać piekarnik do 180st.
Ciasto rozwinąć na papierze do pieczenia na blasze z piekarnika.
Nadzienie rozsmarować na całej powierzchni, zaczynając od najbliższego brzegu zwijać strudel lekko przyciskając, by ciasto było zwarte.
Posmarować przed samym pieczeniem rozbełtanym jajkiem.
Piec w temperaturze 150 stopni przez 30 minut.
Zachód słońca.
Smacznego.
Przepis własny.

1 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger