poniedziałek, 1 sierpnia 2011

Sorbet arbuzowy

Kupiłam pachnący Grecją arbuz i postanowiłam zrobić sorbet.
Temperatura dziś znacznie na plusie ha ha, zimny "Lipcopad" sie skończył więc okazja była po temu słuszna.

                         Składniki:
    •     500 g arbuza
    •     4 łyżki cukru pudru
    •     2 łyżki soku z cytryny
    •     pół kieliszka szampana
    •     kilka łyżek mleka skondensowanego słodzonego
    •     borówki do dekoracji
                   Przygotowanie:
    Obranego ze skórki oraz pestek arbuza miksujemy z pozostałymi składnikami.
    Następnie wkładamy do plastikowego naczynka i mrozimy przez 30 min.
    Po tym czasie wyciągamy i  niszczymy grudki lodu widelcem, następnie wkładamy na 1,5 h.
    Gdy sorbet się zamrozi wyciągamy go i miksujemy, po czym nakładamy do pucharków.

    Polewamy cienką strużką mleka.
    Smacznego.
    Pomysł wlasny

    3 komentarze

    1. Świetny, ja poproszę taki pucharek pochrupię sobie ;D

      OdpowiedzUsuń
    2. fajny taki sorbet! idealny na upalne dni... mimo, że u nas takich ostatnio jak na lekarstwo ;D

      OdpowiedzUsuń

    Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
    Anonimie-podaj swoje imię.
    Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
    Dziękuję i zapraszam ponownie.

    Łączna liczba wyświetleń

    Obserwatorzy Blogger