niedziela, 31 lipca 2011

Kopystka ze śliwkami

Ciasto nazywa się tak od drewnianej łyżki -czyli kopyści, którą należy mieszać składniki.
Robi się je błyskawicznie, polecam.
Dodatek owoców dowolny, ja miałam śliwki.
                        Składniki:
  • 1 szklanki cukru
  • 3 szklanki mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3 całe jajka
  • 1 szklanki jogurtu naturalnego
  • zapach wedle uznania (ja dałam śmietankowy)
  • 1 kg śliwek
Wszystkie składniki wymieszać DREWNIANĄ  ŁYŻKĄ!
Na cieście należy ułożyć owoce . 
W moim przypadku duże fioletowe śliwki przepołowione.
                          Na kruszonkę potrzeba:
  • 1/2 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 1 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka margaryny Kasia
Wszystko razem zagnieść na kruszonkę a jakby było za rzadkie dodać trochę mąki (ma być sypka kruszonka)
Kruszonkę wysypujemy na owoce.
Piec 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem.
Ciasto smakuje jak drożdżowe...jest pulchne i delikatne z chrupiącą kruszonką...a ile mnie pracy przy nim.
Smacznego.
Przepis rodzinny.

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger