sobota, 30 lipca 2011

Żur staropolski

Przepis na ten żur znalazłam w jakiejś bardzo starej "Przyjaciółce" i korzystam z niego od wielu lat.
                Na zakwas potrzeba:
  • 4 części mąki żytniej
  • 2 części mąki pszennej
  • 4 ząbki czosnku
  • kilka ziarenek pieprzu
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • listek laurowy
  • skórka chleba razowego
Składniki połączyć w naczyniu ,przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 4 dni.
Po tym czasie odcedzić.

                Na żur potrzeba:
  • 250 g wołowiny
  • 2 cebule
  • żur kiszony jw.
  • 50 g grzybów suszonych
  • 250 ml śmietany 30 %
  • sól do smaku
               Wykonanie:
Wołowinę pokroić w paseczki i podsmażyć na oleju a następnie dodać pokrojoną w kostkę cebulę i zrumienić.
Grzyby opłukać i pokruszyć.
Wszystko zalać wodą i gotować do miękkości mięsa.
Potem wlać kiszony żur,zagotować i dosmaczyć solą.
Zaprawić śmietaną i gotowe.
Żur podajemy z groszkiem ptysiowym.
Bogactwo zapachów jest powalające...polecam.
Smacznego.

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger