niedziela, 3 lipca 2011

Muffinki z czerwonymi porzeczkami

Owoce sezonowe rozpieszczają nas swoim aromatem i kolorem.
Kwaśne czerwone porzeczki i aromat cynamonu, to jest to.
                    Suche:
  •  2 szklanki mąki pszennej
  •  1 łyżka proszku do pieczenia
  •  szczypta soli
  •  1/2 szklanki cukru pudru
  •  1,5 - 2 szklanki czerwonych porzeczek  ale białe czy czarne też będą ok.
                      Mokre:
  • 90 g margaryny Kasia (roztopionej i ostudzonej)
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1/2 szklanki maślanki lub mleka
                      Do posypania:
  • 1 łyżka cukru  cynamonowego
  • 1 łyżeczka cynamonu

W jednym naczyniu wymieszać składniki suche, wymieszać. 
Dodać porzeczki (mrożonych nie rozmrażać wcześniej) i wymieszane wcześniej składniki mokre, wymieszać tylko do momentu aż wszystkie składniki się połączą.
Formę do pieczenia muffinek wyłożyć papilotkami, wyłożyć ciasto.  Posypać mieszanką cukru i cynamonu. 
Wstawić formę do nagrzanego piekarnika i piec około 25-30 minut w 190oC. 
Studzić na kratce.

Miłych wrażeń smakowych.

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger