poniedziałek, 6 czerwca 2011

Tarta z truskawkami i budyniem

Przepyszna tarta z ulubionymi owocami czy to wiśniami, czy truskawkami będzie znakomitym dodatkiem do kawy czy herbaty.
Wychłodzona smakuje trochę jak lody, polecam gorąco.
Truskawkowa tarta z budyniem.

Składniki: forma na tartę 26 cm
Kruche ciasto:
  • 100 g masła
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • masło do wysmarowania formy
Masa budyniowa:
  • 750 ml mleka
  • 50 g  masła
  • 1 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 całe jaja
  • 1 budyń waniliowy - proszek, ja dałam kokosowy
Dodatkowo:
  • 1 galaretka truskawkowa 
  • około 500 g truskawek
Wykonanie - ciasto:
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto - masło musi być dobrze schłodzone.
Włożyć do lodówki na godzinę.
Potem rozwałkować i wyłożyć dno i boki formy do tarty wysmarowanej rozpuszczonym masłem
Ponakłuwać widelcem i piec 20 minut w temperaturze 200 stopni.
Masa budyniowa:
  • 500 ml mleka zagotować z masłem i cukrem oraz cukrem waniliowym.
  • Następnie w reszcie mleka wymieszać jajka, budyń, oraz obie mąki i wlać na wrzące mleko.
  • Zagotować ciągle mieszając.
  • Przestudzić i wyłożyć na ciasto.
  • Na górę kremu ułożyć truskawki w formie kwiatu.
  • Zalać tężejącą galaretką.
  • Polewać ostrożnie każdą truskawkę.
  • Galaretka ma skleić truskawki a nie mają one w niej pływać.
Sezon truskawkowy 2011 uważam za otwarty!!!
Smacznego.
Przepis z archiwum.

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger