niedziela, 5 czerwca 2011

Sernik cytrynowy

               Sernik cytrynowy
(forma o średnicy 23cm)
                Składniki:
  •  225 g ciastek digestives
  •  100 g masła
  •  600 g serka trzykrotnie zmielonego na serniki
  •  250 g serka mascarpone
  •  3 cytryny
  •  2 jajka 
  •  2 żółtka
  •  4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  •  175 g cukru
  •  100 ml śmietanki kremówki (36%)
  •  6 łyżeczek lemon curdu
  •  1 łyżka cukru pudru
        Na spód: 
Ciasteczka rozgnieść tłuczkiem lub za pomocą malaksera. połączyć z roztopionym masłem,  wymieszać.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia. na to masą ciasteczkową. włożyć formę do zamrażarki na czas przygotowania masy serowej.
        Masa serowa:
Oba rodzaje serków zmiksować. dodać cukier, ponownie zmiksować. następnie po jednym jajku i żółtku, cały czas miksując.
Cytryny sparzyć. zetrzeć skórkę z 3 cytryn. dodać je do masy serowej. Wycisnąć sok z 1 cytryny, wlać do masy serowej. zmiksować wszystko razem mikserem.
Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i zmiksować po raz ostatni.
Wyjąć formę z zamrażarki. wylać masę serową na spód z ciasteczek.
3 łyżki lemon curdu lekko podgrzać, żeby był bardziej lejący. dodać do masy serowej lekko mieszając.
Piec sernik w 180 stopniach przez 45-60 minut, do suchego patyczka.
Wyłączyć piekarnik, uchylić lekko drzwiczki i studzić tak sernik. następnie wyjąć z piekarnika.
Po całkowitym ostudzeniu włożyć na kilka godzin do lodówki (lub na całą noc) w celu przegryzienia się.
Śmietanę kremówkę lekko ubić, wymieszać z 3 łyżkami lemon curdu oraz łyżką cukru pudru. rozłożyć na wierzchu sernika.
Ciasto przechowywać w lodówce.

Ja nie robiłam polewy śmietankowej tylko udekorowałam gorzką polewą czekoladową i posypałam płatkami migdałowymi.
             Przepis na lemon curd:
  • sok wyciśnięty z 3 cytryn i skórka z nich otarta
  • 2 żółtka
  • 2 jajka
  • 200 g cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej (dodałam czubatą łyżkę)
  • 1 łyżka oliwy (dodałam 1 łyżeczkę)
Wszystkie składniki (oprócz oliwy) umieścić w garnuszku i zagotować, mieszając. Pogotować, mieszając, przez 2 minuty. Jeśli będą grudki przetrzeć przez sitko lub zmiksować blenderem. Dodać oliwę i znów pogotować przez 2 minuty.
Umieścić w słoiczku. Można przechowywać w lodówce do tygodnia czasu.
Życzę wszystkim smacznego..jest to pyszny-wytrawny sernik dla smakoszy.
Przepis z archiwum rodzinnego.

3 komentarze

  1. A ja go jadłem i mi smaczyłoooo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Miło mi Ciebie poznać jestem zachwycona widząc takie "pyszności"
    na pewno skorzystam z wielu przepisów.
    Pozdrowienia i całuski. Irena

    OdpowiedzUsuń
  3. Miło mi Ciebie poznać,Dorotko.
    Jestem pełna zachwytu widząc takie pyszności i na pewno skorzystam z wielu przepisów, bo też lubię gotować ale "amatorsko".
    Pozdrowienia i całuski.Irena

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger