niedziela, 5 czerwca 2011

Sernik cytrynowy

Ten sernik to kwintesencja smaku i aromatu.
Będzie idealny do kawy, herbaty czy kakao.
Poleca gorąco, ja miłośniczka serników.
Sernik cytrynowy.
Składniki: tortownica 23 cm
  • 225 g ciastek digestives
  • 100 g masła roztopionego
  • 600 g serka trzykrotnie zmielonego na serniki
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 cytryny
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 175 g cukru trzcinowego
  • 100 ml śmietanki kremówki 36%
  • 6 łyżeczek lemon curdu
  • 1 łyżka cukru pudru 
Na spód:
  • Ciasteczka rozgnieść tłuczkiem lub za pomocą malaksera. połączyć z roztopionym masłem, wymieszać.
  • Formę wyłożyć papierem do pieczenia. na to masą ciasteczkową. włożyć formę do zamrażarki na czas przygotowania masy serowej.
Masa serowa:
  • Oba rodzaje serków zmiksować. dodać cukier, ponownie zmiksować. następnie po jednym jajku i żółtku, cały czas miksując.
  • Cytryny sparzyć. zetrzeć skórkę z 3 cytryn. dodać je do masy serowej. Wycisnąć sok z 1 cytryny, wlać do masy serowej. zmiksować wszystko razem mikserem.
  • Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i zmiksować po raz ostatni.
  • Wyjąć formę z zamrażarki. wylać masę serową na spód z ciasteczek.
  • 3 łyżki lemon curdu lekko podgrzać, żeby był bardziej lejący. dodać do masy serowej lekko mieszając.
  • Piec sernik w 180 stopniach przez 45 - 60 minut, do suchego patyczka.
  • Wyłączyć piekarnik, uchylić lekko drzwiczki i studzić tak sernik. następnie wyjąć z piekarnika.
  • Po całkowitym ostudzeniu włożyć na kilka godzin do lodówki, lub na całą noc aby sernik wystygł.
  • Śmietanę kremówkę lekko ubić, wymieszać z 3 łyżkami lemon curdu oraz łyżką cukru pudru. rozłożyć na wierzchu sernika.
  • Ciasto przechowywać w lodówce.
  • Ja nie robiłam polewy śmietankowej tylko udekorowałam gorzką polewą czekoladową i posypałam płatkami migdałowymi.
Przepis na lemon curd:
  • sok wyciśnięty z 3 cytryn i skórka z nich otarta
  • 2 żółtka
  • 2 jajka
  • 200 g cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej - dodałam czubatą łyżkę
  • 1 łyżka oliwy - dodałam 1 łyżeczkę 
Przygotowanie kremu:
  • Wszystkie składniki, oprócz oliwy, umieścić w garnuszku i zagotować, mieszając. 
  • Pogotować, mieszając, przez 2 minuty. 
  • Jeśli będą grudki przetrzeć przez sitko lub zmiksować blenderem. 
  • Dodać oliwę i znów pogotować przez 2 minuty.
  • Umieścić w słoiczku. 
  • Można przechowywać w lodówce do tygodnia czasu.
  • Życzę wszystkim smacznego.
  • Jest to pyszny sernik dla smakoszy.
Polecam.
Przepis z archiwum rodzinnego.

3 komentarze

  1. A ja go jadłem i mi smaczyłoooo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Miło mi Ciebie poznać jestem zachwycona widząc takie "pyszności"
    na pewno skorzystam z wielu przepisów.
    Pozdrowienia i całuski. Irena

    OdpowiedzUsuń
  3. Miło mi Ciebie poznać,Dorotko.
    Jestem pełna zachwytu widząc takie pyszności i na pewno skorzystam z wielu przepisów, bo też lubię gotować ale "amatorsko".
    Pozdrowienia i całuski.Irena

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger