poniedziałek, 27 czerwca 2011

Puree z brokułów, kalafiora i fety

Ależ to jest pyszne puree, jako dodatek do mięsa drobiowego wyśmienite.
                 Składniki:
  • 1/2 brokuła
  • 1/2 kalafiora
  • 1/2 kostki sera feta
  • 1 duża łyżka kwaśnej śmietany
  • 2 ząbki czosnku
  • sól,pieprz do smaku
Brokuła  i kalafiora rozrywamy na różyczki i gotujemy go w osolonej wodzie ok.10 minutek. 
Przecedzamy na durszlak żeby się odsączyły.
Czosnek obieramy i drobno siekamy. 
Teraz tak:
Odsączonego brokuła i kalafior oraz  czosnek wkładamy do garnka i traktujemy go tłuczkiem do ziemniaków.
Po czym przekładamy do małego rondelka,dodajemy pokruszony plastry  fety,łyżkę śmietany i wstawiamy na malutki gaz i dusimy do momentu aż się nam ser roztopi (ciągle mieszając).
Solimy i dodajemy pieprz do smaku.
Odstawiamy do wystygnięcia lub podajemy gorące...jak kto woli.

Smacznego.

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger