poniedziałek, 20 czerwca 2011

Bób z kukurydzą i ryżem

Sezonowe owoce i warzywa...trzeba je wykorzystać ile się da...aby potem nie żałować że już ich nie ma.
Dzisiaj króluje BÓB
                Składniki na 3 osoby:
  • 100 g ryżu
  • 450 g  bobu
  • puszka kukurydzy
  • pęczek koperku
  • szczypior
  • cebula
  • pół łyżeczki kurkumy...ja dałam kilka kropli barwnika spożywczego
  • sól, pieprz
  • pół kieliszka białego wina
  • szklanka wody z gotowania ryżu
  • prażone pestki słonecznika (30g)
  • prażone płatki migdałowe (30g)

Gotujemy ryż, ale nie rozgotowujemy. 
Bób gotujemy na parze przez około 8 minut. 
Obieramy z łupinek. 
Na patelni podsmażamy cebulkę pokrojoną w paski bądź kostkę. Dodajemy do niej ugotowany ryż i podlewamy wodą z gotowania. Dodajemy kurkumę lub barwnik, sól i pieprz. 
Po 5 minutach dodajemy ugotowany bób i kukurydzę z puszki. Podlewamy winem i posypujemy posiekanym koperkiem i szczypiorem oraz prażonymi na suchej patelni ziarnami i płatkami migdałowymi. 
Mieszamy i możemy od razu podawać.

Zostało tylko spróbować chrupiącego dania!
Smacznego.

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger