piątek, 5 grudnia 2025

Szakszuka z kalafiorem

 Pyszny obiad? kolacja? czy może śniadanie? jak wolicie i lubicie. To danie jest przepyszne i każdy poprosi o dokładkę więc warto sobie zaserwować w większej ilości. Zachęcam do spróbowania.
Szakszuka z kalafiorem - przepis

Szakszuka z kalafiorem składniki:
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 czerwona cebula
  • 5 pomidorów
  • 8 pieczarek
  • 1/2 małego kalafiora
  • 1 pęczek dymki ze szczypiorkiem
  • 100 g świeżego szpinaku
  • sól morska
  • grys chili
  • 5 małych jaj
  • szczypta cukru
Szakszuka z kalafiorem przygotowanie:
  • Posiekałam cebulę, pomidory pokroiłam w kosteczkę, tak samo pieczarki.
  • Posiekałam dymkę wraz ze szczypiorem, połowę szczypioru zostawiłam na koniec.
  • Na patelni rozgrzałam masło, wrzuciłam cebulę i chwilę smażyłam aż się zeszkliła i wtedy dodałam pieczarki, różyczki kalafiora, smażyłam 3 minuty, dodałam pomidory i polowe szczypioru z cebulką i smażyłam kolejne 5 minut.
  • Dodałam sól, cukier i grys chili.
  • Sos najpierw będzie rzadki a potem zgęstnie i wtedy wrzuciłam listki szpinaku.
  • Dusiłam aż liście zwiędły.
  • Wtedy w masie zrobiłam dołki i wbiłam w nie jaja, smażyłam aż białka się ścięły.
  • Posypałam pozostałym szczypiorem. 
Smacznego
Przepis własny

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger