Pyszny obiad? kolacja? czy może śniadanie? jak wolicie i lubicie. To danie jest przepyszne i każdy poprosi o dokładkę więc warto sobie zaserwować w większej ilości. Zachęcam do spróbowania.
Szakszuka z kalafiorem - przepis
Szakszuka z kalafiorem składniki:
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 czerwona cebula
- 5 pomidorów
- 8 pieczarek
- 1/2 małego kalafiora
- 1 pęczek dymki ze szczypiorkiem
- 100 g świeżego szpinaku
- sól morska
- grys chili
- 5 małych jaj
- szczypta cukru
- Posiekałam cebulę, pomidory pokroiłam w kosteczkę, tak samo pieczarki.
- Posiekałam dymkę wraz ze szczypiorem, połowę szczypioru zostawiłam na koniec.
- Na patelni rozgrzałam masło, wrzuciłam cebulę i chwilę smażyłam aż się zeszkliła i wtedy dodałam pieczarki, różyczki kalafiora, smażyłam 3 minuty, dodałam pomidory i polowe szczypioru z cebulką i smażyłam kolejne 5 minut.
- Dodałam sól, cukier i grys chili.
- Sos najpierw będzie rzadki a potem zgęstnie i wtedy wrzuciłam listki szpinaku.
- Dusiłam aż liście zwiędły.
- Wtedy w masie zrobiłam dołki i wbiłam w nie jaja, smażyłam aż białka się ścięły.
- Posypałam pozostałym szczypiorem.
Przepis własny
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.