środa, 3 grudnia 2025

Magiczna zupa z kurczaka z parmezanem i pappardelle

 Pyszna, pyszna zupa i odżywcza i pożywna i idealna na zimowe dni. Zupa jest bardzo aromatyczna i szybko znika z talerzy więc myślę że warto się za nią zabrać i cieszyć podniebienia pysznym smakiem. Polecam serdecznie.
Magiczna zupa z kurczaka z parmezanem i pappardelle - przepis

Magiczna zupa z kurczaka z parmezanem i pappardelle składniki: 4 porcje
  • 1 kurczak ok. 1400 g wagi
  • 1 główka czosnku + 4 ząbki
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 spore marchewki
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 3 liście laurowe
  • 1 i 1/2 łyżki drobno posiekanych świeżych liści tymianku
  • ok. 60 g parmezanu ze skórką
  • 5 dużych podłużnych pomidorów
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 180 g makaronu pappardelle zw gniazdkach
  • 15 g liści bazylii
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • 1 czerwona chili bez pestek
Magiczna zupa z kurczaka z parmezanem i pappardelle przygotowanie:
  • Do dużego garnka wlałam 2000 ml wody, włożyłam kurczaka, główkę czosnku, cebulę i 2 i 1/2 łyżeczki soli i gotowałam na niewielkim ogniu ok. 80 minut aż kurczak stał się miękki.
  • Ugotowanego kurczaka wyjęłam z rosołu, przestudziłam, zdjęłam skórę i oddzieliłam mięso od kości.
  • Podzieliłam mięso na kawałki.
  • Wywar przecedziłam, wyrzucając wszystko co na sicie zostało.
  • Do dużego garnka wlałam oliwę, pokrojone w kostkę marchewki, posiekany seler i smażyłam 4 minuty.
  • Dodałam teraz zmiażdżone 4 ząbki czosnku, liście laurowe, tymianek i skórkę z parmezanu, który wcześniej starłam na tarce.
  • Smażyłam ok. 30 sekund.
  • Pomidory starłam na tarce, można dodać z puszki i dodałam do garnka razem z koncentratem pomidorowym i smażyłam 3 minuty.
  • Wlałam 1700 ml bulionu z kurczaka, dodałam 1/2 łyżeczki soli i sporo pieprzu i gotowałam na małym ogniu ok. 15 minut.
  • Wyjęłam liście laurowe, skórkę z parmezanu a zupę zmiksowałam.
  • Do zupy wrzuciłam makaron, świeżo zmielony pieprz, mięso kurczaka i gotowałam 15 minut na maleńkim ogniu.
  • Przelałam zupę na talerze i podałam posypane parmezanem, posiekaną bazylią i posiekaną chili.
Smacznego
Przepis pochodzi z książki Yotama Ottolenghi "Ottolenghi Test Kitchen. Shelf Love"

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger