Danie idealne na obiad, śniadanie, do zabrania do pracy, szkoły do pudełka. Te szybkie placki można podać z ulubionymi dodatkami a ja dziś przedstawiam z fasolą i tuńczykiem. Uwielbiam takie dania, szybkie i pyszne. Placek wg przepisu z książki Jamiego Olivera "Jedno"
Placek z fasolą i tuńczykiem - przepis
Placek z fasolą i tuńczykiem składniki: 1 placek
Placek:
- 4 łyżki mąki chlebowej T 750
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 4 łyżki wody
Na placku:
- 1/4 małej czerwonej cebuli
- odrobina świeżej papryczki chili
- 1 łyżka białej fasoli z puszki
- 10 g sera żółtego
- 20 g tuńczyka z puszki w oleju
- Najpierw ze składników na placek zrobiłam ciasto, ma być lejące.
- Na patelni 24 cm rozgrzałam kilka kropli oliwy i wylałam masę na placek i smażyłam aż na powierzchni pojawiły się pęcherze.
- Wtedy przewróciłam placek na druga stronę.
- Położyłam wszystkie składniki i złożyłam placek na połowę.
- Dosmażałam na małym ogniu po 2 minuty z każdej strony.
Inspiracja Jamie Oliver
1 komentarze
Jaki super pomysł. Placek z fasolą i tuńczykiem to bardzo oryginalne, a jednocześnie sycące i ekonomiczne danie.
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.