poniedziałek, 24 listopada 2025

Kapuśniak

Dobry, sycący, aromatyczny i odżywczy kapuśniak idealną zupą jest na jesień i zimę. Takie moje motto ale moją tezę popierają też brzuchy zjadających. Dlatego spróbujcie i napiszcie czy wy też tak myślicie. Polecam gorąco.
Kapuśniak - przepis
Kapuśniak składniki: 4 porcje
  • 300 g kiszonej kapusty
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 g ziemniaków
  • 1 łyżka oleju
  • 50 g wędzonego boczku
  • liść laurowy
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • kminek
  • 1000 ml wody
Kapuśniak przygotowanie:
  • Kapustę najlepiej nie płukać a tylko odcisnąć jeśli bardzo kwaśna.
  • Posiekałam cebulę, czosnek i podsmażyłam ją na rozgrzanym oleju w dużym garnku.
  • Boczek pokroiłam w kostkę i dodałam do cebuli do garnka aby się wysmażył.
  • Dodałam kapustę i podsmażyłam ok. 10 minut.
  • Wlałam do garnka ok. 800 ml wody, gotowałam ok. 30 minut.
  • Ziemniaki pokrojone w kostkę ugotowałam w osolonej wodzie tak aby były były tylko zakryte ok. 8 minut.
  • Wrzuciłam ziemniaki razem z wodą do garnka, dodałam liść laurowy, sól, pieprz i szczyptę kminku mielonego do smaku i gotowałam jeszcze 10 minut.
Smacznego
Przepis własny

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger