Dobry, sycący, aromatyczny i odżywczy kapuśniak idealną zupą jest na jesień i zimę. Takie moje motto ale moją tezę popierają też brzuchy zjadających. Dlatego spróbujcie i napiszcie czy wy też tak myślicie. Polecam gorąco.
Kapuśniak - przepis
- 300 g kiszonej kapusty
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 200 g ziemniaków
- 1 łyżka oleju
- 50 g wędzonego boczku
- liść laurowy
- sól morska
- pieprz czarny
- kminek
- 1000 ml wody
- Kapustę najlepiej nie płukać a tylko odcisnąć jeśli bardzo kwaśna.
- Posiekałam cebulę, czosnek i podsmażyłam ją na rozgrzanym oleju w dużym garnku.
- Boczek pokroiłam w kostkę i dodałam do cebuli do garnka aby się wysmażył.
- Dodałam kapustę i podsmażyłam ok. 10 minut.
- Wlałam do garnka ok. 800 ml wody, gotowałam ok. 30 minut.
- Ziemniaki pokrojone w kostkę ugotowałam w osolonej wodzie tak aby były były tylko zakryte ok. 8 minut.
- Wrzuciłam ziemniaki razem z wodą do garnka, dodałam liść laurowy, sól, pieprz i szczyptę kminku mielonego do smaku i gotowałam jeszcze 10 minut.
Przepis własny
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.