Znalazłam przepis na tę roladę gdzieś na You Tube i tak mnie zauroczyła że upiekłam czym prędzej. Rolada jest przepyszna, prosta w wykonaniu i idealna do kawy czy herbaty. Zróbcie sobie koniecznie.
Szwajcarska rolada jabłkowa ze śmietaną - przepis
Szwajcarska rolada jabłkowa ze śmietaną składniki: blacha 20 x 30 cm
Masa jabłkowa:
- 6 średnich jabłek
- 5 łyżek cukru
- 1 łyżka stołowa mąki kukurydzianej
- sok z 1 cytryny
Ciasto:
- 5 jajek - białka oddzielone od żółtek
- szczypta soli
- 5 łyżek cukru
- 2 łyżki stołowe oleju roślinnego
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- 1 szklanka śmietanki kremówki 30%
- Jabłka wraz ze skórką pokroiłam w kostkę, dodałam do nich cukier, mąkę i sok z cytryny i podsmażałam aby zmiękły.
- Białka jaj ubiłam z solą na sztywna pianę.
- Dodawałam po jednym żółtku ciągle miksując.
- Dodałam cukier, olej i ponownie zmiksowałam.
- Mąkę przesiałam z proszkiem do pieczenia.
- Dodałam do masy jajecznej i wymieszałam łopatką, delikatnie.
- Formę do pieczenia wyłożyłam papierem do pieczenia a na nim wyłożyłam przestudzone jabłka i równo je rozłożyłam na całej blaszce.
- Na jabłka wylałam masę jajeczną.
- Piekłam całość w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 30 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika ciasto odpoczywało 5 minut i odwróciłam jabłkami do góry na blat papieru do pieczenia.
- śmietankę ubiłam na sztywną pianę, rozłożyłam na jabłkach i przy pomocy papieru zwinęłam placek w roladę.
- Posypałam cukrem pudrem i gotowe.
Inspiracja lacker essen
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.