środa, 26 listopada 2025

Szwajcarska rolada jabłkowa ze śmietaną

 Znalazłam przepis na tę roladę gdzieś na You Tube i tak mnie zauroczyła że upiekłam czym prędzej. Rolada jest przepyszna, prosta w wykonaniu i idealna do kawy czy herbaty. Zróbcie sobie koniecznie.
Szwajcarska rolada jabłkowa ze śmietaną - przepis

Szwajcarska rolada jabłkowa ze śmietaną składniki: blacha 20 x 30 cm
Masa jabłkowa:
  • 6 średnich jabłek 
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżka stołowa mąki kukurydzianej 
  • sok z 1 cytryny 
Ciasto:
  • 5 jajek - białka oddzielone od żółtek 
  • szczypta soli 
  • 5 łyżek cukru 
  • 2 łyżki stołowe oleju roślinnego 
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia  
Dodatkowo:
  • 1 szklanka śmietanki kremówki 30% 
cukier puder (opcjonalnie)
Szwajcarska rolada jabłkowa ze śmietaną przygotowanie:
  • Jabłka wraz ze skórką pokroiłam w kostkę, dodałam do nich cukier, mąkę i sok z cytryny i podsmażałam aby zmiękły.
  • Białka jaj ubiłam z solą na  sztywna pianę.
  • Dodawałam po jednym żółtku ciągle miksując.
  • Dodałam cukier, olej i ponownie zmiksowałam.
  • Mąkę przesiałam z proszkiem do pieczenia.
  • Dodałam do masy jajecznej i wymieszałam łopatką, delikatnie.
  • Formę do pieczenia wyłożyłam papierem do pieczenia a na nim wyłożyłam przestudzone jabłka i równo je rozłożyłam na całej blaszce.
  • Na jabłka wylałam masę jajeczną.
  • Piekłam całość w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 30 minut.
  • Po wyjęciu z piekarnika ciasto odpoczywało 5 minut i odwróciłam jabłkami do góry na blat papieru do pieczenia. 
  • śmietankę ubiłam na sztywną pianę, rozłożyłam na jabłkach i przy pomocy papieru zwinęłam placek w roladę. 
  • Posypałam cukrem pudrem i gotowe. 
Smacznego
Inspiracja lacker essen

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger