niedziela, 5 października 2025

Tort bez pieczenia "Krówka"

Dziś zapraszam na przepyszny torcik, który rozpływa się w ustach i jest znakomity na uroczystości rodzinne a także jako deser do kawy w zwykły październikowy dzień. Dużo pracy przy nim nie ma a efekt jest powalający, jest znakomity. Zróbcie i kosztujcie tych pyszności.
Tort bez pieczenia "Krówka" - przepis


Tort bez pieczenia "Krówka" składniki: - tortownica 23 cm
  • ok. 240 g kakaowych herbatników
  • 60 - 70ml mleka
Krem ze słonecznikiem:
  • 250 g miękkiego masła 
  • 1 puszka masy krówkowej ok 450 g
  • 180 g łuskanego słonecznika
Krem śmietanowo – kokosowy:
  • 700 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 70 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią 
  • 1 fix do śmietany
  • 90 g wiórków kokosowych


Tort bez pieczenia "Krówka" przygotowanie:
Krem słonecznikowy:
  • Słonecznik wsypałam na patelnię i podpiekłam aby stał się rumiany ale żeby się nie spalił bo będzie gorzki.
  • Przełożyłam słonecznik na talerz i pozostawiłam do wystudzenia.
  • Miękkie masło ubiłam na puszystą masę i dodałam do niego masę krówkową - 400 g na 3 razy miksując na średnich obrotach.
  • Resztę masy zostawiłam do dekoracji.
  • Teraz do masy wsypałam 3/4 pestek słonecznika ii wymieszałam.
Krem śmietankowo - kokosowy:
  • Do zimnej śmietanki dodałam serek, fix, cukier z wanilią, cukier puder i ubiłam na puszystą masę.
  • Odłożyłam ok. 250 g a do pozostałego dodałam wiórki kokosowe i wymieszałam.
Składanie tortu:
  • Na dnie tortownicy ułożyłam papier do pieczenia.
  • Na papierze ułożyłam warstwę herbatników które polałam delikatnie mlekiem a na nich ułożyłam 1/3 kremu kokosowego.
  • Na kremie położyłam warstwę herbatników i ponownie nasączyłam mlekiem.
  • Na herbatnikach ułożyłam połowę pozostałego kremu kokosowego.
  • Znowu warstwa herbatników, mleko i pozostały krem kokosowy.
  • Teraz pozostawiony krem kokosowy przełożyłam do woreczka cukierniczego i zrobiłam na wierzchu rozetki, polałam pozostałą mas a krówkową i posypałam słonecznikiem.
  • Tort wstawiłam do lodówki na całą noc.
  • Następnego dnia zdjęłam obręcz tortownicy i pokroiłam.

Smacznego

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger