Przepis na ciasto znalazłam na blogu Pawła - Weganon i tak mnie zauroczyło że postanowiłam spróbować i dzięki temu zagościło i na moim talerzu. Ciasto jest typowo wegańskie więc jeśli chcecie aby wam wyszło należy ściśle trzymać się przepisu. Jeśli natomiast wege ciasta nie chcecie to kombinujcie ale mówię wam nie warto. Ciasto jest wilgotne i pyszne, idealne na lato. Popróbujcie.
Najłatwiejsze ciasto z rabarbarem - przepis
Najłatwiejsze ciasto z rabarbarem składniki: tortownica 22 cm
- 1 i 1/2 szklanki mleka sojowego
- skórka i sok z dużej cytryny
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 1 łyżka mielonych nasion lnu + 3 łyżki ciepłej wody
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej lub jasnej orkiszowej - u mnie 1 szklanka pszennej i 1 szklanka orkiszowej jasnej
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 3/4 szklanki cukru
- 4 łodygi rabarbaru - u mnie 2 łodygi i jedno jabłko
- cukier puder do posypania
- Rabarbar pokroiłam w kawałki 1 cm a jabłko pokroiłam w kostkę.
- Dno tortownicy wyłożyłam papierem do pieczenia.
- Mleko wlałam do naczynia, wcisnęłam do niego sok z cytryny i dodałam startą skórkę, wymieszałam i odstawiłam na 15 minut.
- Len wy6ieszałam w woda i też odstawiłam na 15 minut.
- Po tym czasie dodałam do mleka, dodałam cukier wymieszałam.
- Teraz dodałam jeszcze olej i ekstrakt z wanilii.
- W drugim naczyniu wymieszałam mąkę, proszek, sodę i kurkumę.
- Dodałam do niech składniki mokre.
- Wymieszałam trzepaczką do połączenia składników i wylałam do tortownicy.
- Na wierzchu ułożyłam rabarbar i jabłka.
- Piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez ok. 30 minut lub do suchego patyczka.
- Po upieczeniu posypałam cukrem pudrem.
Przepis od Weganon
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.