Szakszuka na naszym stole gości często według różnych pomysłów. Tym razem dodałam do niej dynię i szpinak aby potem zjeść pełnowartościowe danie które jest idealne zarówno na obiad jak i na śniadanie. Jeśli lubicie szakszukę to ta wersja was zauroczy.
Jesienna szakszuka z dynią i szpinakiem - przepis
- 150 g obranej dyni - ulubionej
- 150 g liści świeżego szpinaku
- 1 średnia cebula
- 2 - 3 łyżki oliwy
- sól morska
- pieprz czarny
- szczypta cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka garam masala
- 6 długich pomidorów
- 5 jajek
- Dynię obrałam ze skórki i pokroiłam w kostkę.
- Szpinak umyłam i osuszyłam, cebulę posiekałam.
- Na rozgrzanej oliwie podsmażyłam cebulę, dodałam dynię i smażyłam aż zmiękła ok. 8 minut.
- Pomidory pokroiłam w kostkę i wrzuciłam do dyni.
- Dusiłam aż pomidory się rozpadły.
- Dodałam szpinak, jeśli duże liście to posiekajcie w paski.
- Smażyłam aż liście zwiędną.
- Doprawiłam solą i pierzem oraz odrobiną cukru.
- Dodałam też garam masala i cynamon.
- Teraz w zagłębienia wbiłam jaja i gotowałam aż białka jaj się dobrze ścięły i gotowe.
- Można zajadać samą a można z grzankami.
Pomysł własny
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.