środa, 9 lipca 2025

Jesienna szakszuka z dynią i szpinakiem

Szakszuka na naszym stole gości często według różnych pomysłów. Tym razem dodałam do niej dynię i szpinak aby potem zjeść pełnowartościowe danie które jest idealne zarówno na obiad jak i na śniadanie. Jeśli lubicie szakszukę to ta wersja was zauroczy.
Jesienna szakszuka z dynią i szpinakiem - przepis

Jesienna szakszuka z dynią i szpinakiem składniki:
  • 150 g obranej dyni - ulubionej
  • 150 g liści świeżego szpinaku
  • 1 średnia cebula 
  • 2 - 3 łyżki oliwy
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • szczypta cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 6 długich pomidorów
  • 5 jajek
Jesienna szakszuka z dynią i szpinakiem przygotowanie:
  • Dynię obrałam ze skórki i pokroiłam w kostkę.
  • Szpinak umyłam i osuszyłam, cebulę posiekałam.
  • Na rozgrzanej oliwie podsmażyłam cebulę, dodałam dynię i smażyłam aż zmiękła ok. 8 minut.
  • Pomidory pokroiłam w kostkę i wrzuciłam do dyni.
  • Dusiłam aż pomidory się rozpadły.
  • Dodałam szpinak, jeśli duże liście to posiekajcie w paski.
  • Smażyłam aż liście zwiędną.
  • Doprawiłam solą i pierzem oraz odrobiną cukru.
  • Dodałam też garam masala i cynamon.
  • Teraz w zagłębienia wbiłam jaja i gotowałam aż białka jaj się dobrze ścięły i gotowe.
  • Można zajadać samą a można z grzankami.
Smacznego
Pomysł własny 

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger