wtorek, 29 lipca 2025

Ciasto kajmakowe z chałwą

To ciasto robi się szybko i nie jest pracochłonne, jednak musi trochę pobyć w lodówce aby herbatniki zmiękły a składniki nawzajem się przenikły. A ponieważ jest szybko i smacznie to idealne ciasto do kawy czy herbaty. Zachęcam do spróbowania.
Ciasto kajmakowe z chałwą - przepis

Ciasto kajmakowe z chałwą składniki: forma 24 x 24 cm
  • ok. 400 g herbatników - dałam kakaowe
  • 500 g masy krówkowej/kajmakowej z puszki
  • 500 g mascarpone
  • 330 g śmietany 30%
  • 100 g chałwy waniliowej

Ciasto kajmakowe z chałwą przygotowanie:
  • Mascarpone wymieszałam z 3/4 masy kajmakowej.
  • Dobrze schłodzoną śmietankę ubiłam na puszysty krem na pól sztywno.
  • Do sera dodałam śmietankę ubitą i jeszcze razem ubijałam do połączenia składników.
  • I teraz zaczęłam składać ciasto.
  • Na dnie formy ułożyłam folię spożywczą i na niej ułożyłam porcje herbatników.
  • Na herbatniki położyłam 1/3 masy kajmakowej.
  • I tak do wyczerpania składników ale tak by na wierzchu były herbatniki, które potem posmarowałam resztą kajmaku.
  • Wierzch ciasta posypałam pokruszoną chałwą i wstawiłam do lodówki.
  • Wierzch ciasta nakryłam folią aby nie chłonęło zapachów z lodówki.
  • Ciasto powinno przebywać w lodówce kilka godzin.
Smacznego
Przepis z netu

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger