Ciasto kajmakowe z chałwą - przepis
Ciasto kajmakowe z chałwą składniki: forma 24 x 24 cm
- ok. 400 g herbatników - dałam kakaowe
 - 500 g masy krówkowej/kajmakowej z puszki
 - 500 g mascarpone
 - 330 g śmietany 30%
 - 100 g chałwy waniliowej
 
Ciasto kajmakowe z chałwą przygotowanie:
- Mascarpone wymieszałam z 3/4 masy kajmakowej.
 - Dobrze schłodzoną śmietankę ubiłam na puszysty krem na pól sztywno.
 - Do sera dodałam śmietankę ubitą i jeszcze razem ubijałam do połączenia składników.
 - I teraz zaczęłam składać ciasto.
 - Na dnie formy ułożyłam folię spożywczą i na niej ułożyłam porcje herbatników.
 - Na herbatniki położyłam 1/3 masy kajmakowej.
 - I tak do wyczerpania składników ale tak by na wierzchu były herbatniki, które potem posmarowałam resztą kajmaku.
 - Wierzch ciasta posypałam pokruszoną chałwą i wstawiłam do lodówki.
 - Wierzch ciasta nakryłam folią aby nie chłonęło zapachów z lodówki.
 - Ciasto powinno przebywać w lodówce kilka godzin.
 
Przepis z netu
6 komentarze
Kuszące ciasto. Super, że nie ma pieczenia, latem to ogromna zaleta.
OdpowiedzUsuńBardzo kuszące i bardzo pyszne
UsuńChałwa często zalega u mnie w szafce, teraz wiem, co z nią zrobić. :)
OdpowiedzUsuńAle super, warto
UsuńSłodka rozpusta :-)
OdpowiedzUsuńO tak ale warto
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.