Ciasto kajmakowe z chałwą - przepis
Ciasto kajmakowe z chałwą składniki: forma 24 x 24 cm
- ok. 400 g herbatników - dałam kakaowe
- 500 g masy krówkowej/kajmakowej z puszki
- 500 g mascarpone
- 330 g śmietany 30%
- 100 g chałwy waniliowej
Ciasto kajmakowe z chałwą przygotowanie:
- Mascarpone wymieszałam z 3/4 masy kajmakowej.
- Dobrze schłodzoną śmietankę ubiłam na puszysty krem na pól sztywno.
- Do sera dodałam śmietankę ubitą i jeszcze razem ubijałam do połączenia składników.
- I teraz zaczęłam składać ciasto.
- Na dnie formy ułożyłam folię spożywczą i na niej ułożyłam porcje herbatników.
- Na herbatniki położyłam 1/3 masy kajmakowej.
- I tak do wyczerpania składników ale tak by na wierzchu były herbatniki, które potem posmarowałam resztą kajmaku.
- Wierzch ciasta posypałam pokruszoną chałwą i wstawiłam do lodówki.
- Wierzch ciasta nakryłam folią aby nie chłonęło zapachów z lodówki.
- Ciasto powinno przebywać w lodówce kilka godzin.
Przepis z netu
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.