Gdzieś w necie widziałam podobne ciasto ale oczywiście nie zapisałam i musiałam improwizować. Ciasto bez wyrzutów czyli ma mało kalorii a dużo białka i jest przepyszne a jabłuszka smakują wybornie. Dlatego polecam i zachęcam do spróbowania. Będzie smakować do kawki, polecam. 
Szarlotka bez wyrzutów - przepis
Szarlotka bez wyrzutów - składniki keksówka 26 x 16 cm
Ciasto:
- 2 średnie banany
 - 330 - 350 g mąki pszennej T 650
 - 10 g erytrytolu
 - 50 ml wody
 - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 - 1 łyżeczka cukru waniliowego
 - 1 duże jajo
 
Jabłka:
- 1000 g jabłek
 - 1 łyżeczka cynamonu
 - cukier puder do posypania opcjonalnie
 
- Banany rozgniotłam widelcem z erytrytolem który wcześniej rozpuściłam w wodzie.
 - Dodałam cukier waniliowy i jajo, wymieszałam.
 - Na koniec dodałam mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zagniotłam ciasto, podzieliłam na pół.
 - Jedną połowę rozwałkowałam na dno keksówki.
 - Jabłka starłam na tarce o grubych oczkach i wymieszałam z cynamonem.
 - Jabłka wyłożyłam na ciasto do keksówki i lekko ugniotłam.
 - Drugą część ciasta odrywałam po kawałeczku i układałam na wierzchu jabłek.
 - Keksówka jest pełna ale jak ktoś woli bardziej płaskie ciasto wystarczy wziąć większą blaszkę.
 - Ciasto piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 C z termoobiegiem przez 50 minut.
 - Po wystudzeniu posypałam cukrem pudrem.
 
Przepis własny z inspiracji z neta
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.