poniedziałek, 9 czerwca 2025

Szarlotka bez wyrzutów

 Gdzieś w necie widziałam podobne ciasto ale oczywiście nie zapisałam i musiałam improwizować. Ciasto bez wyrzutów czyli ma mało kalorii a dużo białka i jest przepyszne a jabłuszka smakują wybornie. Dlatego polecam i zachęcam do spróbowania. Będzie smakować do kawki, polecam. 
Szarlotka bez wyrzutów - przepis

Szarlotka bez wyrzutów - składniki keksówka 26 x 16 cm
Ciasto:
  • 2 średnie banany
  • 330 - 350 g mąki pszennej T 650
  • 10 g erytrytolu
  • 50 ml wody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 duże jajo
Jabłka:
  • 1000 g jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • cukier puder do posypania opcjonalnie

Szalotka bez wyrzutów przygotowanie:
  • Banany rozgniotłam widelcem z erytrytolem który wcześniej rozpuściłam w wodzie.
  • Dodałam cukier waniliowy i jajo, wymieszałam.
  • Na koniec dodałam mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zagniotłam ciasto, podzieliłam na pół.
  • Jedną połowę rozwałkowałam na dno keksówki.
  • Jabłka starłam na tarce o grubych oczkach i wymieszałam z cynamonem.
  • Jabłka wyłożyłam na ciasto do keksówki i lekko ugniotłam.
  • Drugą część ciasta odrywałam po kawałeczku i układałam na wierzchu jabłek.
  • Keksówka jest pełna ale jak ktoś woli bardziej płaskie ciasto wystarczy wziąć większą blaszkę.
  • Ciasto piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 C z termoobiegiem przez 50 minut.
  • Po wystudzeniu posypałam cukrem pudrem.
Smacznego
Przepis własny z inspiracji z neta

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger