Gdzieś w necie widziałam podobne ciasto ale oczywiście nie zapisałam i musiałam improwizować. Ciasto bez wyrzutów czyli ma mało kalorii a dużo białka i jest przepyszne a jabłuszka smakują wybornie. Dlatego polecam i zachęcam do spróbowania. Będzie smakować do kawki, polecam.
Szarlotka bez wyrzutów - przepis
Szarlotka bez wyrzutów - składniki keksówka 26 x 16 cm
Ciasto:
- 2 średnie banany
- 330 - 350 g mąki pszennej T 650
- 10 g erytrytolu
- 50 ml wody
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 duże jajo
Jabłka:
- 1000 g jabłek
- 1 łyżeczka cynamonu
- cukier puder do posypania opcjonalnie
- Banany rozgniotłam widelcem z erytrytolem który wcześniej rozpuściłam w wodzie.
- Dodałam cukier waniliowy i jajo, wymieszałam.
- Na koniec dodałam mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zagniotłam ciasto, podzieliłam na pół.
- Jedną połowę rozwałkowałam na dno keksówki.
- Jabłka starłam na tarce o grubych oczkach i wymieszałam z cynamonem.
- Jabłka wyłożyłam na ciasto do keksówki i lekko ugniotłam.
- Drugą część ciasta odrywałam po kawałeczku i układałam na wierzchu jabłek.
- Keksówka jest pełna ale jak ktoś woli bardziej płaskie ciasto wystarczy wziąć większą blaszkę.
- Ciasto piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 C z termoobiegiem przez 50 minut.
- Po wystudzeniu posypałam cukrem pudrem.
Przepis własny z inspiracji z neta
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.