środa, 11 czerwca 2025

Kluski brokułowe w sosie śmietankowym

 Pyszne kluseczki, mało pracochłonne a w sosie śmietanowym smakują wybornie. Żeby je uformować wystarczy całe ciasto przełożyć do worka cukierniczego i wyciskając wprost do wody. Myślę że taki obiad jest idealny dla dzieciaczków które za brokułami nie przepadają a tutaj zjedzą ze smakiem. 
Kluski według rolki Ewy z MasterChefa.
Kluski brokułowe z sosie śmietankowym - przepis
Kluski brokułowe w sosie śmietankowym  - składniki:
Kluski:
  • 700 g brokuła
  • 2 jaja
  • ok. 350 g mąki pszennej T 650
  • sól morska
  • pieprz czarny
Sos:
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • ok. 150 g boczku wędzonego
  • 100 ml wina białego
  • 250 ml śmietanki 12 %
Kluski brokułowe w sosie śmietankowym przygotowanie:
  • Brokuła ugotowałam, zmiksowałam i wystudziłam.
  • Dodałam do pure sól, pieprz i jaja, wymieszałam.
  • Teraz dodałam mąkę i dokładnie zagniatałam ciasto nie jest gęste ale nie jest też i rzadkie i nie da się uwałkować dlatego teraz przełożyłam je do rękawa cukierniczego.
  • Zagotowałam wodę i wprost z rękawa nad garnkiem wyciskałam kluski obcinając je nożyczkami.
  • Kluseczki ok 3 cm długości.
  • Gotowałam 3 minuty od wypłynięcia.
  • Cebulkę posiekałąm tak samo jak i czosnek.
  • Podsmażyłam je na oliwie a potem dodałam pokrojony w kostkę boczek i wysmażyłam.
  • Na wysmażony boczek wlałam wino i gotując odparowałam je.
  • Wlałam śmietankę i gotowałam aż całość zgęstniała.
  • Wrzuciłam do sosu kluski, podgrzałam i podałam.
Smacznego
Inspiracja wg pomysłu Ewy z MasterChefa

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger