Pyszne kluseczki, mało pracochłonne a w sosie śmietanowym smakują wybornie. Żeby je uformować wystarczy całe ciasto przełożyć do worka cukierniczego i wyciskając wprost do wody. Myślę że taki obiad jest idealny dla dzieciaczków które za brokułami nie przepadają a tutaj zjedzą ze smakiem. 
Kluski według rolki Ewy z MasterChefa.
Kluski brokułowe z sosie śmietankowym - przepis
Kluski brokułowe w sosie śmietankowym  - składniki:
Kluski:
- 700 g brokuła
 - 2 jaja
 - ok. 350 g mąki pszennej T 650
 - sól morska
 - pieprz czarny
 
Sos:
- 1 cebula
 - 2 ząbki czosnku
 - 1 łyżka oliwy
 - ok. 150 g boczku wędzonego
 - 100 ml wina białego
 - 250 ml śmietanki 12 %
 
- Brokuła ugotowałam, zmiksowałam i wystudziłam.
 - Dodałam do pure sól, pieprz i jaja, wymieszałam.
 - Teraz dodałam mąkę i dokładnie zagniatałam ciasto nie jest gęste ale nie jest też i rzadkie i nie da się uwałkować dlatego teraz przełożyłam je do rękawa cukierniczego.
 - Zagotowałam wodę i wprost z rękawa nad garnkiem wyciskałam kluski obcinając je nożyczkami.
 - Kluseczki ok 3 cm długości.
 - Gotowałam 3 minuty od wypłynięcia.
 - Cebulkę posiekałąm tak samo jak i czosnek.
 - Podsmażyłam je na oliwie a potem dodałam pokrojony w kostkę boczek i wysmażyłam.
 - Na wysmażony boczek wlałam wino i gotując odparowałam je.
 - Wlałam śmietankę i gotowałam aż całość zgęstniała.
 - Wrzuciłam do sosu kluski, podgrzałam i podałam.
 
Inspiracja wg pomysłu Ewy z MasterChefa
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.