Pyszne kluseczki, mało pracochłonne a w sosie śmietanowym smakują wybornie. Żeby je uformować wystarczy całe ciasto przełożyć do worka cukierniczego i wyciskając wprost do wody. Myślę że taki obiad jest idealny dla dzieciaczków które za brokułami nie przepadają a tutaj zjedzą ze smakiem.
Kluski według rolki Ewy z MasterChefa.
Kluski brokułowe z sosie śmietankowym - przepis
Kluski brokułowe w sosie śmietankowym - składniki:
Kluski:
- 700 g brokuła
- 2 jaja
- ok. 350 g mąki pszennej T 650
- sól morska
- pieprz czarny
Sos:
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy
- ok. 150 g boczku wędzonego
- 100 ml wina białego
- 250 ml śmietanki 12 %
- Brokuła ugotowałam, zmiksowałam i wystudziłam.
- Dodałam do pure sól, pieprz i jaja, wymieszałam.
- Teraz dodałam mąkę i dokładnie zagniatałam ciasto nie jest gęste ale nie jest też i rzadkie i nie da się uwałkować dlatego teraz przełożyłam je do rękawa cukierniczego.
- Zagotowałam wodę i wprost z rękawa nad garnkiem wyciskałam kluski obcinając je nożyczkami.
- Kluseczki ok 3 cm długości.
- Gotowałam 3 minuty od wypłynięcia.
- Cebulkę posiekałąm tak samo jak i czosnek.
- Podsmażyłam je na oliwie a potem dodałam pokrojony w kostkę boczek i wysmażyłam.
- Na wysmażony boczek wlałam wino i gotując odparowałam je.
- Wlałam śmietankę i gotowałam aż całość zgęstniała.
- Wrzuciłam do sosu kluski, podgrzałam i podałam.
Inspiracja wg pomysłu Ewy z MasterChefa
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.